Dorsz pieczony z zielonym groszkiem i marchewką

Z serii szybkie proste obiady…

Potrzebujemy:

  • Dorsz
  • 1 opakowanie groszku zielonego mrożonego lub świeżego (jeśli mrożony, to wcześniej wyjmujemy, aby się rozmroził)
  • 2 marchewki 
  • Pieprz cytrynowy.
  • Około 200 – 300 ml śmietanki z orzechów nerkowca (lub jak kto może słodką śmietankę zwykłą, jeśli oczywiście macie możliwość dostania takiej z gospodarstwa, bo ta ze sklepu, śmietanką nie jest .)

Przygotowanie:

  • Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy delikatnie pieprzem cytrynowym, układamy w brytfance. Marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na drobnej tarce, układamy na wierzchu ryby razem z zielonym groszkiem. Śmietankę delikatnie solimy, zalewamy rybę, pieczemy w temp. 190 – 200 C przez około 40 min.
  • Podajemy w towarzystwie kaszy i surówek.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked