Zdrowa i wspaniała

Drożdżówki

Pyszne drożdżówki, bułeczki z mąki orkiszowej dla całej rodzinki, do szkoły, do pracy, na kolację czy śniadanie. Można je zrobić z różnym nadzieniem, serem, dżemem, owocami.

Potrzebujemy:

  • 600 g mąki orkiszowej (630)
  • 50 g drożdży 
  • 4 łyżki cukru brązowego (około 50 g) można mniej. 
  • 200 ml mleka (u mnie kokosowe)
  • 1 żółtko plus jajko do posmarowania
  • 5 łyżek masła klarowanego

Nadzienie według gustu: może to być dowolny dżem, powidła, owoce lub nadzienie serowe:

  • 500 g Sera białego, 
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • wanilia
  • Do blendera wkładamy ser, żółtka i cukier, rozdrabniamy do uzyskania jednolitej masy.

Przygotowanie:

Drożdże, cukier i podgrzane (lekko) mleko, mieszamy razem, dodajemy żółtko, mąkę, masło i wyrabiamy ciasto. Gdy jest gotowe, dzielimy ciasto na dwie części, następnie musimy rozwałkować i posmarować wybranym nadzieniem, u mnie są to wiśnie ze swojej spiżarki. Posmarowane ciasto zwijamy jak strucle, kroimy na kilkucentymetrowe drożdżówki, układamy na papierze do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy drożdżówki podrosły smarujemy je rozmąconym jajkiem, posypujemy dowolną posypką: makiem, sezamem, wiórkami kokosowymi itp. Pieczemy w piekarniku w 180 C około 25 min.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked