Kasza pęczak z warzywami

Szybki i smaczny obiad lub kolacja dla całej rodziny, dobry pomysł również na obiadek do pracy 🙂

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka ugotowanego pęczaku (1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody
    W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
  • kawałek brokuła
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • Sól i pieprz i mielony czosnek.
  • Masło klarowane 

Przygotowanie:

  • Brokuł myjemy, gotujemy.
  • W głębokiej patelni podsmażamy cebulkę na tłuszczu, dodajemy starte na tartce marchew i pietruszkę, pokrojona paprykę, solimy, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.
  • Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy ugotowany pęczak i ugotowany brokuł, doprawiamy solą pieprzem i mielonym czosnkiem.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked