Gulasz z soczewicą i cukinią

Z serii obiady bezmięsne… Gulasz z soczewicą i cukinią…Pyszny, syty, bardzo wartościowy obiad dla całej rodzinki.

Potrzebujemy:

  • 1 cukinia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g soczewicy (suchej)
  • 1 łyżka masła klarowanego (lub olej kokosowy)
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml wody
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • pół łyżeczki roztartej kolendry
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chili, sól
  • groszek zielony lub kukurydza
  • Kasza gryczana

Przygotowanie:

  • Cukinie oczyszczamy, kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy rozgnieciony czosnek, chwile podsmażamy, następnie dodajemy cukinię, kurkumę i podsmażamy razem około 5 min.
  • Do cukinii dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy, wodę, imbir, kolendrę, paprykę, chilli i sól, gotujemy pod przykryciem około 20 min.( w razie potrzeby możemy dodać więcej wody).
  • Na koniec dodajemy zielony groszek lub kukurydzę i razem jeszcze podduszamy około 3 min.
  • Gotujemy kaszę gryczaną (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła).
  • Gulasz podajemy z kaszą.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked