Gulasz z fasoli

Z serii obiady bezmięsne…

Obiad jednogarnkowy jest zawsze ok, szybki w przygotowaniu, idealny na każdą porę roku, łatwy do zabrania ze sobą do pracy lub na wyprawę. Najważniejsze to zadbać o składniki a mianowicie o jakość składników, tylko wtedy nasz posiłek będzie zdrowy. Więc jeśli chcesz odpowiednio żywić siebie i rodzinę kupuj i używaj produkty ekologiczne, z gospodarstw wiejskich i z własnego ogródka, tylko w ten sposób twój organizm będzie ZDROWY.

Gulasz z fasoli

Fasolę białą dzień wcześniej płuczemy i namaczamy na noc ( wlewamy do miski z fasolą 3 x więcej wody od fasoli)

Potrzebujemy:

  • Fasola biała (ilość według uznania) u mnie około 3-4 szklanek
  • 2 cebule
  • Kawałek imbiru (ilość dopasować do lubianej ostrości)
  • Tłuszcz do smażenia olej kokosowy lub masło klarowane
  • 2 papryki (czerwona/żółta)
  • 2 marchewki
  • kilka kawałków pomidorów suszonych pokrojonych w paseczki
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Wymoczoną fasolę płuczemy, wkładamy do ganka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.

  • Na łyżce tłuszczu podsmażamy delikatnie pokrojoną w kostkę cebulę ze startym imbirem. Następnie dodajmy pokrojoną w większą kostkę paprykę, dodajemy do cebuli, chwilę dusimy, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, dorzucamy do cebuli i papryki, dodajemy przyprawy, mieszamy, dodajemy fasolę, mieszamy dodajemy przecier pomidorowy, czosnek (przeciśnięty przez praskę), pomidor suszony, dusimy razem około 15-20 minut. Gotowy gulasz doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem.
  • Podajemy jako samodzielne danie lub z kromka chleba gryczanego



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked