Makowiec

Ciasto też może być zdrowe! Mak jest cennym źródłem wapnia, już w 100 g jest 1400 mg tego ważnego budulca kości. Warto spożywać potrawy z makiem w codziennym menu, nie musi to być ciasto, może być to kasza lub makaron z makiem, możemy dodawać go do naszych śniadań, owsianki lub jaglanki, a nawet posypywać kanapki 😉

Makowiec — samo zdrowie!

Potrzebujemy:

  • 200 g maku
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 6 jajek
  • 300 ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 150 g masła klarowanego
  • 80 g miodu naturalnego
  • 4 jabłka
  • 2 garście rodzynek
  • 1 garść orzechów włoskich średnio zmielonych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • wanilia (prawdziwa)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (80%)
  • migdały do posypania (płatki lub zmielone)

Przygotowanie:

  • Mak płuczemy, parzymy (zalewamy wrzącą wodą, około 5 min.), następnie odcedzamy (pielucha tetrowa), przekładamy do garnuszka, zalewamy mlekiem roślinnym (możemy dodać odrobine wanilii) i gotujemy 30 minut. Po tym czasie mak studzimy, nadmiar mleka odcedzamy i mielimy (ja przepuszczam dwukrotnie przez maszynkę lub miksuje w mikserze).
  • Parzymy rodzynki (zalewamy wrzącą wodą na ok. 5 min).
  • Masło roztapiamy, dodajemy miód, wanilię, i 6 żółtek, mieszamy. 
  • Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach.
  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  • Do miski wkładamy masę makową, starte jabłka wlewamy masło, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę gryczaną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę, rodzynki, orzechy, cynamon i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka, mieszamy, przelewamy od razu do formy (wyłożonej papierem do pieczenia). Masy makowej jest DUŻO, na dużą formę. Pieczemy 40 minut w temp. 180 C.
  • Gorzką czekoladę roztapiamy i polewamy wierzch ciasta, posypujemy migdałami.

Pysznie i zdrowo!

Makowiec to pyszne ciasto i bardzo zdrowe, pasuje idealnie na świąteczny stół nie tylko Bożego Narodzenia ale i Wielkanocy, wtedy robię je w formie babki (wykorzystuje tu formę do tartej) 🤩




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked