Pstrąg pieczony w piekarniku

Pstrąg pieczony jest po prostu pyszny! Jeśli lubisz smak ryby, koniecznie wypróbuj ten przepis! Bardzo aromatyczny, soczysty i prosty w wykonaniu. Najczęściej podaje go w towarzystwie ryżu z czubrycą i surówką z kiszonych buraków.

Pstrąg pieczony w piekarniku

Potrzebujemy:

  • Pstrągi ilość według uznania (u mnie dwa duże)
  • Około 2 cytryny
  • 2/4 ząbki czosnku
  • Świeży koperek
  • Oliwa z oliwek ( 2-3 łyżki)
  • Pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • Przyprawa Chili – ilość według upodobania
  • Sól kłodawska i pieprz czarny

Przygotowanie:

  • Pstrąga myjemy i osuszamy. Układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy ostrym nożem. Całą rybę nacieramy solą.
  • Cytrynę oczyszczamy, obieramy, kroimy w plastry. (1 cytrynę)
  • Do środka ryby wkładamy plastry cytryny i całe gałązki koperku.
  • Z drugiej cytryny robimy sos do polania: wyciskamy sok, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, dodajemy paprykę słodką i chili, mieszamy (możemy to zmiksować).
  • Polewamy sosem całą rybę, wkładając sos w rozcięte miejsca.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Wkładamy pstrąga do nagrzanego piekarnika na około 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze około 15 minut.
  • Pieczonego pstrąga podajemy w towarzystwie surówek , ryżu lub sałatki.

Ryż z czubrycą

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody
    W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
  • 1 łyżka przyprawy czubryca zielona : skład- cząber, oregano, lubczyk, czosnek, pietruszka nać.
  • Oliwa z oliwek
  • Sól kłodawska
  • Do gotowego ryżu dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek, sól kłodawską i czubrycę, mieszamy i gotowe.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked