Jak zrobić kluski lane

Lane kluski w wersji orkiszowej

Potrzebujemy:

  • 2 jajka ( chowu ekologicznego, od rolnika)
  • 4-5 łyżki mąki ekologicznej (u mnie orkiszowa)

Przygotowanie:

  • W garnuszku gotujemy osoloną wodę.
  • Jajka z mąką dobrze mieszamy, (masa powinna być jak gęsta śmietana)
  • Masę przekładamy do woreczka w którym robimy, małą dziurę, (możemy tu również wykorzystać gotowe woreczki np. na krem). Następnie lejemy na gotującą się wodę. Po wylaniu całego woreczka gotujemy jeszcze około 2 minuty.
  • Gotowe kluski przecedzamy i polewamy zimną wodą.

Kluski kładzione

  • W garnuszku gotujemy osoloną wodę.
  • Jajka z mąką dobrze mieszamy, (masa powinna być jak gęsta śmietana)
  • Masę nabieramy na małą łyżeczkę i kładziemy na wodzie.
  • Gotowe kluski przecedzamy i polewamy zimną wodą
  • Wychodzą pulchniutkie, pyszne kluseczki.

Kluseczki lane w wersji bezglutenowej: (3-4 porcje)

  • 1 jajko
  • 1 duża łyżka mąki ryżowej
  • 1 duża łyżka mąki kukurydzanej
  • 1 duża łyża mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • W garnuszku gotujemy osoloną wodę.
  • Jajko i mąki dobrze mieszamy, (masa powinna być jak gęsta śmietana), jeśli jest zbyt lejąca dosyp po trochę każdej mąki. Masę nabieramy na małą łyżeczkę i kładziemy na wodzie, lub lejąc roztrzepujemy widelcem. Wychodzą pulchniutkie, pyszne kluseczki.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked