Kopytka

Mój sprawdzony przepis… proste i szybkie kluseczki na obiad podawane z ulubioną surówką, polane masełkiem lub z sosem owocowym.

▶️KOPYTKA ORKISZOWE

Potrzebujemy:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki orkiszowej + mąka do podsypywania
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Do ostudzonych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków, dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką blat.
  • Z ciasta robimy ruloniki i kroimy, wrzucamy na osoloną wrzącą wodę, wyjmujemy po wypłynięciu na powierzchnie.
  • Gorące kopytka podajemy polane roztopionym masełkiem klarowanym lub podsmażoną cebulką, świeżymi surówkami lub z sosem truskawkowym. Pyszny syty obiadek!
Kopytka polane masłem z czosnkiem i surówką z kiszonej czerwonej kapusty i białej kapusty 😋

▶️KOPYTKA ŻYTNIE

Potrzebujemy:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki żytniej białej ekologicznej (320 g)+ mąka do podsypywania
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Do ostudzonych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków, dodajemy mąkę (żytnią i ziemniaczaną), jajka, sól i pieprz i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką blat.
  • Z ciasta robimy ruloniki, kroimy, wrzucamy na osoloną wrzącą wodę, wyjmujemy po wypłynięciu na powierzchnie.
  • Gorące kopytka podajemy polane roztopionym masełkiem klarowanym lub podsmażoną cebulką, świeżymi surówkami lub z sosem truskawkowym.
  • Pyszny syty obiadek!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked