Kotlety z ciecierzycy i marchewki

Z serii obiady bezmięsne…

Szybkie w przygotowaniu i do tego bardzo smaczne, kotlety z ciecierzycy i marchewki,. Kotleciki są u mnie bardzo często bo wykorzystuje do nich pulpę z wyciskanych marchewek na sok. Są świetnym dodatkiem do obiadu, podane sosem z cukinii i pomidorów lub sosem pomidorowym, pieczarkowym i oczywiście bukietem świeżych surówek lub gotowanych warzyw jak fasolka szparagowa, brokuły czy kalafior.

Kotlety z ciecierzycy i marchewki

Potrzebujemy :

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy
  • Około 250 g marchewki (najlepiej wykorzystać tu pulpę z marchewki, po sokach)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki z mielonego siemienia lnianego
  • Pół łyżeczki zmielonej świeżo kolendry
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Garść świeżej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pasterki imbiru (starte)
  • Sól i pieprz



Przygotowanie :

  • 2 łyżki siemienia lnianego zalewamy ciepłą wodą (około 30-50ml) tak, aby powstał kleik.
  • Ugotowaną ciecierzycę dokładnie miksujemy.
  • Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach albo dodajemy pulpę z marchewki po soku.
  • Do miski wsypujemy ciecierzyce, marchewkę, ścieramy na małej tarce cebulę, imbir, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy kleik z siemienia lnianego, posiekaną drobno natkę pietruszki, kolendrę, słodką paprykę, sól i pieprz. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto na kotlety, ewentualnie dosmaczamy masę. Formujemy dowolny kształt kotletów (najlepiej mocząc ręce w wodze ), układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 C.
  • Możemy również kotleciki usmażyć, panierując je w panierce z mąki z ciecierzycy i płatków drożdżowych.

Przed podaniem kotlety możemy skropić oliwą z oliwek i posypać całość sezamem.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked