Zdrowa i wspaniała

Żywienie wzmacniające serce

Serce to nasz silnik w całym organizmie, musimy dbać, aby działał sprawnie, więc musimy go wspierać w codziennej diecie. W każdej diecie najważniejsze są witaminy A, D, E, K, są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, są one niezbędne do produkcji mózgu i wszystkich struktur związanych z cholesterolem.

Do niedawna wmawiano nam, że to wielka tragedia, kiedy mamy wysoki poziom cholesterolu we krwi, nie zupełnie tak jest ! Najważniejsze jest to, aby kontrolować stosunek LDL do HDL oraz trójglicerydów — im LDL mniejszy oraz trójglicerydy i HDL wysoki, tym lepiej ! Ale co jest bardzo interesujące — masło ten stosunek poprawia! Niebezpieczne dla nas są stany zapalne, które niestety tworzone są przez przetworzoną żywność, w której zawarte są kwasy tłuszczowe trans i syrop glukozowo fruktozowy. Cholesterol natomiast próbuje nas ratować i łagodzi ogniska zapalne, przynajmniej próbuje. Więc jeżeli nie mamy wrodzonej choroby hipercholesterolemii i nie mamy stanów zapalnych, masło nam pomaga! Naukowcy dowiedli, że chociaż masło podnosi poziom cholesterolu we krwi to również obniża trójglicerydy i poprawia stosunek LDL do HDL, oczywiście pamiętajmy, że chodzi tu o masło prawdziwe z wiejskiej śmietanki, takiego masła się nie bójmy : ) Ponadto pamiętajmy, że masło jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnych witamin (A,E oraz D i K).

Co jest ważne w żywieniu, jeśli chcemy chronić serce.

A więc :

  • Fitosterole są chemicznie podobne do cholesterolu, skutecznie i naturalnie obniżają cholesterol i zmniejszają jego wytwarzanie.

ŹRÓDŁA : ziarna sezamu, soczewica, pestki dyni, słonecznik, orzechy włoskie i laskowe, oleje roślinne, rośliny strączkowe, przetwory zbożowe.

  • Flawonoidy ( kwercetyna, hesperydyna i rutyny), normują pracę serca i zwiększają siłę jego skurczów. Zapobiegają też stanom zapalnym i pękaniu naczyń krwionośnych oraz przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy.

ŹRÓDŁA : Śliwki, jagody, wiśnie, bakłażany, winogrona ciemne, jabłka, brokuły, papryka, czarna porzeczka, kapusta, cebula, pomidory, cytrusy, kakao, wino czerwone. Najwięcej flawonoidów, kryje się pod skórką, dlatego warto , dobrze umyć warzywa i owoce i zjadać w całości. Pamiętaj, że owoce sprowadzane są pokryte opryskami, należy je skutecznie usunąć. Jak to zrobić zerknij TU.

  • Witamina C – zapobiega odkładaniu się wapnia w tętnicach. Jest potrzebna aby kolagen był odpowiednio zbudowany i powstawały silne wiązania krzyżowe. Dawka dziennego spożycia powinna wynosić dużo więcej niż podawana RDA 75 mg.

ŹRÓDŁA: owoce dzikiej róży około (w 100 g jest około 250-800 mg), papryka (w 100 g jest około 120-200 mg), kiwi (w 100 g jest 84 mg), jagody, cytrusy, agrest, porzeczki czarne (w 100 g jest 182,6 mg),maliny, truskawki (w 100 g jest 66,0 mg), morele, cytryna (w 100 g jest około 40-60 mg), pomarańcze (w 100 g jest 49,0 mg), natka pietruszki (w 100 g jest 177,7 mg), kapusta (w 100 g jest 48,0 mg), kalarepa (w 100 g jest około 70 -100 mg), pomidory, ziemniaki , brokuły (w 100 g jest około 65-150 mg), jarmuż, szpinak  (w 100 g jest około 40-80 mg), szparagi.

  • Witamina E – Jest uznawana za  najsilniejszy przeciwutleniacz. Jest najlepsza  w usuwaniu wolnych rodników, przez które szybciej się starzejemy i chorujemy na choroby układu krążenia. Witamina E  zapobiega powstawaniu  skrzepów i rozpuszcza te, które już istnieją.

ŹRÓDŁA: (witamina E rozpuszcza się w tłuszczach)olej rzepakowy tłoczony na zimno (w 100 g jest 29,05 mg), makrela, orzechy włoskie (w 100 g jest 2,6 mg), migdały (w 100 g jest 24 mg), żółtko, masło (w 100 g jest 2,52 mg), kiełki i zarodki, otręby (w 100 g jest 3,81 mg), płatki owsiane (w 100 g jest 1,80 mg), natka pietruszki (w 100 g jest 3,16 mg), szpinak, jarmuż (w 100 g jest 1,7 mg), kapusta, brokuły, kukurydza, groch, dynia, pomidory, porzeczki czarne, mak (w 100 g jest 1,8 mg), soja, owoce dzikiej róży.

  • Selen – Działa głównie w parze z witaminą E, wzmacniając się wzajemnie. Selen jest również przeciwutleniaczem, zapobiega chorobom układu krążenia, nowotworom, starzeniu się organizmu.

ŹRÓDŁA: orzechy brazylijskie ( w 100 g jest 102 ug, jeden orzech brazylijski pokrywa dzienne zapotrzebowanie na selen), podroby, owoce morza, warzywa zielonolistne, kukurydza, brokuły, cebula, pomidory, tuńczyk, czosnek ( w 100 g jest 14,2 ug) otręby, ryż brązowy.

  • Kwas foliowy – Chroni przed wysokim poziomem homocysteiny, a tym samym zmniejsza zagrożenie chorobą niedokrwienną serca. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego. Jeżeli poziom homocysteiny jest powyżej 8/9, należy ją obniżyć . Prosty sposób na obniżenie homocysteiny: uzupełnij niedobory; — B6 , kwas foliowy, witamina B12 .

ŹRÓDŁA: gęsia wątróbka (w 100 g ma 30 mg), drobiowa wątróbka, ekstrakt drożdży, zarodki pszenne, ciemne pieczywo, płatki śniadaniowe, pestki dyni (w 100 g ma 15 mg), , pestki słonecznika, soja, sałata, szpinak, brokuły, kapusta, szparagi, kalafior, brukselka, zielony groszek, natka pietruszki, szczypior, marchew, ziemniaki, fasola , orzechy, migdały, żółtka jaj (w 100 g ma 7,2 mg), mak (w 100 g ma 8 mg), pomarańcze, banany, morele, soczewica (w 100 g ma 5,8 mg).

  • Potas – Odgrywa ogromną rolę w obniżaniu ciśnienia krwi, jest to bardzo ważne, ponieważ zbyt wysokie ciśnienie prowadzi do schorzeń układu krążenia, a także udaru mózgu.

ŹRÓDŁA: awokado, ananasy, banany (w 100 g ma 350 mg), morele, pomidory (w 100 g jest około 300 mg), warzywa zielone, warzywa strączkowe np groch w 100 g jest około 310 mg), , ziemniaki, jarmuż (w 100 g jest około 440 mg), fasola, mleko, suszone owoce (w 100 g ma 700-1800 mg), surowa marchew , otręby, pieczywo, kasza gryczana, mięso, tuńczyk, soja, mak, migdały, orzechy (w 100 g ma 400-900 mg), rzeżucha (w 100 g jest około 600 mg), liście buraka (w 100 g jest około 750 mg),

Wapń – Obniża ciśnienie krwi.

ŹRÓDŁA: mak (w 100 g jest około 1267 mg!!! ), jogurt naturalny (w 100 g jest około 170 mg), kefir, sery żółte (w 100 g jest około 800 mg), mleko (w 100 g jest około 120 mg), sardynki, szproty, łosoś, jaja, pieczywo, otręby (w 100 g jest około 119 mg), mąki, groch, pestki słonecznika (w 100 g jest około 131 mg), suszone owoce np figi (w 100 g jest około 200 mg), sezam (w 100 g jest około 132 mg), orzechy, migdały (w 100 g jest około 239 mg) szpinak, jarmuż (w 100 g jest około 158 mg), brokuły, kapusta, fasola (w 100 g jest około 160 mg), soja, morele, natka pietruszki (w 100 g jest około 193 mg), tofu (w 100 g jest około 250 mg), nasionka chia (w 100 g jest około 177 mg), amarantus (w 100 g jest około 248).

  • Probiotyki – Obniżają poziom cholesterolu.

ŹRÓDŁA: zsiadłe mleko, maślanka kefir, serwatka, jogurt.

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe – Obniżają naturalnie poziom cholesterolu. Zalecane nawet do 3 razy w tygodniu, dzięki temu poziom cholesterolu HDL wzrośnie, a obniży się poziom trójglicerydów.

ŹRÓDŁA: Oleje roślinne (olej lniany, rzepakowy, wiesiołka), ryby morskie (łosoś, śledzie, makrela, tuńczyk), orzechy, pestki słonecznika, nasiona lnu, nasiona sezamu.

Pamiętajmy nie ma złego i dobrego cholesterolu! Cholesterol jest jeden, tylko różne są sposoby jego transportowania. Nie ma absolutnie żadnego uzasadnienia dla normy cholesterolu (190 mg/dl), kiedyś normalnym poziomem fizjologicznym u mężczyzn było 240-250 mg/dl, a u kobiet jeszcze więcej. Ważne jest, aby sprawdzić, jaki jest poziom cholesterolu całkowitego (który powinien wynosić 330 mg/dl). Musimy znaleźć przyczynę, z jakiego powodu nasza wątroba zaczyna go więcej produkować. Jeśli nasz organizm ma stan zapalny, nasza wątroba automatycznie zwiększa cholesterol dlaczego ? Ponieważ, tym sposobem sam zaczyna się leczyć. Cholesterol jak już udowodniono nie JEST PRZYCZYNĄ MIAŻDŻYCY! Musimy dowiedzieć się, co się dzieje w naszym organizmie i obniżać go naturalnie, nie wolno obniżać go lekami, szczególnie u kobiet. Bardzo łatwy sposób na obniżenie sobie cholesterolu to jedzenie 3-4 żółtek dziennie, z jajek wiejskich, z chowu ekologicznego. Oczywiście już wiadomo, że jajka nie podnoszą cholesterolu!  Co niestety przez wiele lat nam wmawiano.

Żywienie, które wzmacnia nasze serce, musi być po prostu zdrowe, nieprzetworzone, z produktów ekologicznych, to znaczy pozbawionych chemii. Zadbaj, aby na twoim talerzu znalazły się owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, mleczne (prawdziwe masło), ryby, drób, orzechy, rośliny strączkowe oraz zdrowe tłuszcze, ogranicz sól, wyrzuć cukier z diety.

Jeżeli będziemy blisko natury, natura sama nas uzdrowi…

*Wpis służy wyłącznie do celów informacyjnych i wyraża zdanie założycielki bloga.

ŹRÓDŁO: Jedzenie które leczy Barbara Jakimowicz-Klein/wywiad Dr. Hubert Czerniak




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked