Zdrowa i wspaniała

Warzywa i owoce…dary natury

Natura daje nam, wszystko, co potrzebujemy do życia…Szkoda, że tak mało ludzi korzysta z jej darów…

 

 

Ludzie obudźcie się !!!! Wasze dzieci chorują już w podstawówkach! Dość tej chemii, przetworzonego jedzenia, dość tabletek na wszystko…człowiek już nie wytrzymuje….

Jeść zdrowo nie oznacza być na diecie, jest to często bardzo mylące, można jeść naprawdę smacznie i do syta a przy tym czuć się zdrowo i pięknie.

Im prościej, tym zdrowiej! Nasze zdrowie, zdrowie naszych dzieci zależy tylko od nas samych, i od tego, co nauczymy nasze dzieci.
Nasze kolorowe warzywa i owoce są przepyszne, można je przyrządzać na wiele sposobów, ale w formie surowej uzyskamy z nich najwięcej dobroci.

Owoce i warzywa to cały komplet witamin, bez sensu łykać tabletki z niby witaminami, które z doświadczenia wiem, mało wnoszą do organizmu, a do tego zostawiają tzw. śmieci w organizmie w postaci różnych konserwantów czy zbrylaczy, po co nam to. Jeśli dieta jest odpowiednio skomponowana i zawiera wszystkie niezbędne substancje odżywcze, nie ma potrzeby sięgania po suplementy diety z witaminami. Dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i minerałów wcale nie jest takie trudne jak, wmawiają nam producenci suplementów diety. Szczególnie latem, kiedy bazarki uginają się od świeżych darów natury, jemy wtedy duże ilości świeżych warzyw i owoców.

Dobrym sposobem na dostarczenie witaminowej bomby są świeże soki, duża dawka energii, duża dawka witamin, duża dawka zdrowia. Soki warzywne przygotowywane z różnych warzyw chronią nas przed infekcjami, dbają i wzmacniają układ nerwowy, wspomagają prace mózgu, rewelacyjnie oczyszczają organizm z nagromadzonych toksyn, a do tego leczą cały nasz organizm.

Możemy je zrobić w wyciskarkach wolnoobrotowych, gdzie dodatkowo możemy wyciskać sok ze wszystkich zielonych liściastych warzyw jak natka pietruszki czy jarmuż, do twardych warzyw i owoców typu marchew, buraki i jabłka świetnie spisuje się również sokowirówka. Soki możemy komponować na wiele sposobów, mieszając dowolne warzywa i owoce, na pewno każdy znajdzie swój ulubiony sok. Nie ma sensu kupować soki w kartonowych pudełkach, które nie są świeże, robione są z koncentratów i zawierają zazwyczaj bardzo dużo cukru. W mojej rodzinie w sokach króluje, marchew, jabłko, burak, natka pietruszki, jarmuż, pokrzywa, pomarańcze, grejpfruty, imbir, ananas, seler…jest oczywiście wiele więcej składników, ale tych używamy najczęściej. Taki świeżo wyciśnięty sok najlepiej jest wypić od razu, aby skorzystać z jak najwięcej z ich witamin, jeśli chcemy sok zabrać na wynos na przykład do pracy, najlepiej do tego nadaje się sok z marchewki i jabłka. MARCHEWKA I JABŁKO to cudowna moc, połączona w sokach, oczyszcza nam organizm i naprawia uszkodzenia. Sok ten uważany jest za najważniejszy w terapii antynowotworowej.

Najlepsze oczywiście są owoce i warzywa z sadu od rolnika, jest to jednak kąsek niełatwy do zdobycia. Nie trzeba się jednak bać warzyw i owoców z marketu, trzeba tylko je odpowiednio przygotować, ponieważ większości są one sprowadzane z różnych części Polski i świata, a przez to muszą być zakonserwowane odpowiednio, aby przetrwały drogę zachowując swój ładny wygląd.
Więc jeśli chcemy pozbyć się, zanieczyszczeń i pestycydów  potrzebujemy tylko wody, sody spożywczej i octu.

Jak oczyścić owoce z pestycydów – zerknij TU

 

Świeżo wyciskane soki mają ogromny wpływ na nasz organizm, soki z owoców oczyszczają nasz organizm, natomiast z warzyw budują, najlepiej pić je osobno.

 




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked