Kotlety z gotowanego mięsa indyka z groszkiem

Pomysł na wykorzystanie mięsa gotowanego, które zostaje nam z wywarów (np. rosół), najczęściej jest to mięso kurczaka lub indyka. Posiłek mięsny jest u nas rzadszą pozycją w naszym menu, ponieważ króluje u nas kuchnia roślinna, po której bardzo dobrze się czujemy, co nie oznacza, że całkowicie z niego rezygnujemy.

 Jeśli zdobędę dobre mięso to najczęściej robię porządny rosół… Rosół pycha, ale niestety nie ma chętnych na mięso z rosołu:( wyrzucić szkoda! Bo jeśli już robię rosół to tylko z mięsa z dobrego, bezpiecznego źródła, gdzie wiem, że jest zdrowe, karmione naturalnie, bez sklepowych pasz, bez hormonów. Nigdy nie rób wywaru na mięsie z marketu !! Taki rosołek to trucizna dla Twojego dziecka! Kurczak z marketu pochodzi zazwyczaj z fermy, gdzie hoduję się tylko dla pieniędzy, więc faszerowane są karmą najtańszą, tzw. gotową paszą z tablicą Mendelejewa, aby szybciej rosły, ich los jest okrutny!

Kotlety z gotowanego mięsa indyka z groszkiem

Potrzebujemy:

  • Mięso gotowane z indyka (np. z rosołu)
  • Groszek zielony (świeży lub mrożony rozmrażamy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • Sól kłodawska, pieprz czarny, majeranek.
  • Masło klarowane

Przygotwanie:

  • Mięso drobno siekamy, przekładamy do miseczki, dodajmy groszek, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka i przyprawy, mieszamy.
  • Na rozgrzanej patelni z tłuszczem, układamy łyżką masę z mięsa i groszku, formując zgrabny kształt, smażymy na rumiano z obu stron.

Wypróbuj koniecznie kotlety z gotowanego mięsa z pieczarką.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked