Gulasz kapuściany z batatem

Rozgrzewające zupy gulaszowe są świetną propozycją na chłodne zimowe popołudnia. Przede wszystkim warzywa i jeszcze raz warzywa 🥗!! Do tego słodkie bataty, imbir, chili 🌶… 😋 Gorące i pikantne… Lubicie takie? 😋

Gulasz kapuściany z batatem

Potrzebujemy :

  • 1 por
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • Pół główki kapusty włoskiej
  • 2-3 bataty
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Kawałek świeżego imbiru
  • 2 pomidory 🍅 (świeże lub ze słoika) u mnie z zimowych przetworów – pomidory na zimę.
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • Około 0,5 l wody
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Szczypta chili 🌶
  • Sól kłodawska
  • Masło klarowane

Przygotowanie :

  • Do garnka dajemy łyżeczkę masła klarowanego, pokrojony por, dwa ząbki czosnku, starty imbir (ilość dopasować do odpowiadającej ostrości), podsmażamy na rumiano, dodajemy pokrojoną w drobne słupki marchewkę, pietruszkę, selera, grubo pokrojoną kapustę, pomidory, mieszamy, podsmażamy chwilę razem, dodajemy pokrojone w grubą kostkę bataty.
  • Całość zalewamy przecierem pomidorowym, wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, mieszamy, dusimy do miękkości warzyw, dosmaczamy, posypujemy obficie szczypiorkiem i natką pietruszki.
  • Podajemy jako samodzielne danie lub z kromką żytniego chleba.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked