Jogurt naturalny

Jogurt naturalny jest  przede wszystkim dobry źródłem pełnowartościowego białka, żywe szczepy bakterii acidofilnych obecne w jogurcie  usprawniają proces trawienia, pomagają przy problemach takich jak biegunki, zaparcia czy wzdęcia. Wysoka zawartość fosforu i wapnia dba o nasz układ kostny, zawarty potas pomaga obniżać ciśnienie krwi. Bakterie probiotyczne zapobiegają zakażeniom dróg moczowych. Regularne jedzenie jogurtu zaleca się szczególnie w czasie i po kuracji antybiotykowej.

Większość nabiału robię sama, dlaczego..? Bo nie ufam marketowemu! Przekonałam się na sobie i swojej rodzinie, że sklepowy nabiał bardziej szkodzi niż daje cokolwiek wartościowego. Nabiał dostępny w polskich sklepach niestety niewiele ma wspólnego z produktami, które wytwarza się tradycyjnymi metodami i nie znajdziemy w nich większości witamin, ale za to dostarczą nam niepotrzebnych i szkodzących dodatków, które po trochę niszczą nam organizm, a najbardziej organizm dziecka np. przepełnione cukrem jogurciki lub sery żółte naszpikowane konserwantami. Dlatego ja dbam o moją rodzinę 🙂

Jogurt naturalny jak zrobić ?

  • 05 litra świeżego mleka prosto od krówki, wlewamy do garnuszka, podgrzewamy, aż do wrzenia (pasteryzacja), następnie studzimy do około 35-40 C.
  • Do ciepłego mleka dodajemy 2 łyżki ciepłego jogurtu naturalnego (lub starter jogurtowy), mieszamy, przelewamy do termosu (wlewamy do termosu, ponieważ musi utrzymywać temperaturę około 35 C) i zostawiamy na 12 godzin.
  • Gotowy jogurt wstawiamy do lodówki.
Wartości odżywcze (100 g jogurtu naturalnego 2%)
Energia (kcal)55 kcal
Energia (kj)231 kj
Białko3.3 g
Tłuszcz2 g
Węglowodany ogółem6 g
Błonnik pokarmowy0 g
Cholesterol8 mg
Odpadki w produkcie rynkowym0 %
Woda86.5 g
Białko zwierzęce3.3 g
Białko roślinne0 g
Izoleucyna225 mg
Leucyna382 mg
Lizyna355 mg
Metionina105 mg
Cystyna38 mg
Fenyloalanina196 mg
Tyrozyna189 mg
Treonina178 mg
Tryptofan55 mg
Walina294 mg
Arginina133 mg
Histydyna107 mg
Alanina132 mg
Kwas asparaginowy305 mg
Kwas glutaminowy885 mg
Glicyna79 mg
Prolina411 mg
Seryna231 mg
Sód63 mg
Potas200 mg
Wapń170 mg
Fosfor122 mg
Magnez17 mg
Żelazo0.1 mg
Cynk0.46 mg
Miedź0.03 mg
Mangan0 mg
Jod3.6 μg
Witamina A16 μg
Retinol14 μg
Beta-karoten13 μg
Witamina D0.03 μg
Witamina E0.03 mg
Tiamina0.046 mg
Ryboflawina0.216 mg
Niacyna0.14 mg
Witamina B60.06 mg
Foliany10 μg
Witamina B120.5 μg
Witamina C1 mg



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked