Zupa warzywna

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

 

Zupa warzywna ze śmietanką z orzechów nerkowca 

Potrzebujemy:

  • 1 cebulę
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek mały selera
  • Garść fasolki zielonej lub żółtej
  •  2 garści  groszku zielonego
  • 5-7 ziemniaków
  • 2 ziela angielskie i 1 liść laurowy
  • Lubczyk, sól kłodawska i pieprz czarny. 
  • Masło klarowane 
  • Garść orzechów nerkowca 

Przygotowanie:

  • Orzechy zalewamy wodą i odstawiamy. (najlepiej namoczyć orzechy 2-3 godziny wcześniej) 
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym (w garnku).
  • Warzywa (marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki) kroimy w kostkę
  • Do garnka z cebulą, wrzucamy pokrojone warzywa, fasolkę, groszek,  razem podsmażamy na lekkim płomieniu, aby się nie przypaliło a delikatnie zrumieniło, około 5 min.
  •  Następnie do zrumienionych ziemniaków, wlewamy około 2,5 litra wody przegotowanej, dodajemy 2 ziela angielskie i 1 liść laurowy, lubczyk (około 1 łyżeczki) sól, gotujemy do miękkości warzyw. 
  • Orzechy nerkowca odcedzamy, zalewamy czystą wodą około (100 ml), miksujemy na gładką śmietankę, wlewamy do zupy, doprawiamy świeżo wyciśniętym czosnkiem, zagotowujemy, posypujemy świeżym koperkiem. 
 
Idealna zupa pełna wartościowych warzyw



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked