Zupa warzywna

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Zupa warzywna- szybka i pożywna

Potrzebujemy:

  • 1 cebulę
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek mały selera
  • Pół papryki czerwonej
  • Garść fasolki zielonej lub żółtej
  •  Garść groszku zielonego
  • 5 ziemniaków
  •  3 łyżki ryżu
  • 2 ziela angielskie i 1 liść laurowy
  • Lubczyk, sól i pieprz.
  • Olej kokosowy lub masło klarowane.

Przygotowanie:

  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym (w garnku).
  • Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) ścieramy na średnich oczkach, kroimy w paseczki paprykę. Do garnka z cebulką wrzucamy starte warzywa, paprykę, fasolkę, groszek, pokrojone w kostkę ziemniaki, razem podsmażamy na lekkim płomieniu, aby się nie przypaliło a delikatnie zrumieniło, około 5 min.
  •  Do warzyw wsypujemy 3 łyżki ryżu, wlewamy około 2,5 litra wody przegotowanej, dodajemy 2 ziela angielskie i 1 liść laurowy, lubczyk, sól, gotujemy około 20 minut.
Idealna zupa pełna wartościowych warzyw



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked