Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Zupa warzywna ze śmietanką z orzechów nerkowca
Potrzebujemy:
- 1 cebulę
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek mały selera
- Garść fasolki zielonej lub żółtej
- 2 garści groszku zielonego
- 5-7 ziemniaków
- 2 ziela angielskie i 1 liść laurowy
- Lubczyk, sól kłodawska i pieprz czarny.
- Masło klarowane
- Garść orzechów nerkowca
Przygotowanie:
- Orzechy zalewamy wodą i odstawiamy. (najlepiej namoczyć orzechy 2-3 godziny wcześniej)
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym (w garnku).
- Warzywa (marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki) kroimy w kostkę
- Do garnka z cebulą, wrzucamy pokrojone warzywa, fasolkę, groszek, razem podsmażamy na lekkim płomieniu, aby się nie przypaliło a delikatnie zrumieniło, około 5 min.
- Następnie do zrumienionych ziemniaków, wlewamy około 2,5 litra wody przegotowanej, dodajemy 2 ziela angielskie i 1 liść laurowy, lubczyk (około 1 łyżeczki) sól, gotujemy do miękkości warzyw.
- Orzechy nerkowca odcedzamy, zalewamy czystą wodą około (100 ml), miksujemy na gładką śmietankę, wlewamy do zupy, doprawiamy świeżo wyciśniętym czosnkiem, zagotowujemy, posypujemy świeżym koperkiem.
