ZUPA BURACZKOWA

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Zupa buraczkowa 

Potrzebujemy:

  • 3 ugotowane starte buraki (mogą być mrożone).
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżka soczewicy czerwonej
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • lubczyk
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego lub jeśli mamy kiszone buraki, wlewamy około pół szklanki soku z kiszonych buraków, możemy nawet dodać, trochę startych kiszonych buraków.
  • sól, pieprz.
  • Masło klarowane

Przygotowanie:

  • W garnku kroimy drobno cebulkę i smażymy na złoto.
  • Warzywa (marchew, pietruszkę) trzemy na średniej tarce, wyciskamy czosnek, kroimy ziemniaki, wszystko wrzucamy do cebulki, chwilę razem smażymy. Do warzyw wlewamy ok 2 l wody, 3 ziela angielskie i 1 liść laurowy, 1 łyżkę soczewicy, starte buraki, lubczyk, sól.
  • Gotujemy do miękkości ziemniaków. ok. 15-20 min, dodajemy ocet jabłkowy lub zakwas z buraków, dosmaczamy solą, pieprzem, posypujemy świeżym koperkiem.
  • Zupkę możemy również podać razem ze śmietanką , u nas króluję śmietanka z orzechów nerkowca, jest szybka w przygotowaniu, zdrowa i do tego pysznie smakuje.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked