❤️Buraki to słodkie warzywo, które możemy wykorzystać do zup, sosów, soków, ciast lub deserów, najlepsze są oczywiście latem, kiedy są młode, słodkie i soczyste.
➡️Świeży sok z nich jest skarbnicą wielu cennych witamin i minerałów, które stawiają organizm do pionu, dodają mu życia :). Jak zatrzymać te warzywa na zimę ? Mamy dwie opcje albo mrożenie albo, słoiczki.
➡️Najczęściej buraki mrożę w woreczkach, ten sposób pozwala na zachowanie więcej wartości odżywczych, są idealne do zup, jako ciepły dodatek do obiadu, do ciasta, czy tartej.
➡️Buraki ok. 2-3 kg, oczyszczam, myje, układam w brytfance (razem ze skórką) , piekę około godziny w 200 C (w zależności od wielkości buraków). Możemy również ugotować buraki.
➡️Pieczone buraczki są bardziej aromatyczne i słodkie. Gotowe buraczki obieram ze skórki, ścieram na tartce, wkładam do woreczków, zamrażam i gotowe. Takich buraczków używam do zupy buraczanej lub robię na ciepło jako dodatek do obiadu, wystarczy rozmrozić, podgrzać, doprawić solą, pieprzem, octem balsamicznym i skropić oliwą. 😋
➡️Buraczki zimowe ze słoika
Potrzebujemy:
- Około 2,5 kg buraków ugotowanych
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 1 łyżka soli kłodawskiej
- 50 ml octu
Przygotowanie:
Ugotowane buraki ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy miód, sól, ocet, mieszamy, próbujemy, jeśli odpowiada nam smak zostawiamy, jeśli czegoś nam jeszcze brakuje dodajemy, trochę więcej octu lub miodu lub soli. Każdy z nas ma inne kubki smakowe:) Napełniamy słoiki, zakręcamy nowymi zakrętkami. Pasteryzujemy w głębokim garnku z wodą, 20 minut od zagotowania.
➡️Buraki kiszone
Przygotowanie:
- Buraki myjemy, kroimy n 2-4 części, wkładamy do litrowego słoika, wrzucamy 3 ząbki czosnku, 1 chrzan (kawałek), 3 kulki pieprzu czarnego, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, zakrywamy baldachimem z kopru.
- Zalewamy zalewą(na litr wody wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej nie jodowanej), zakręcamy.
- Woda może być ciepła przegotowana lub zimna przepuszczona przez filtr.
- Po 2 tygodniach kiszonka jest już gotowa.
➡️Więcej na temat kiszonek TUTAJ