Chleb orkiszowy – wiejski

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

Chleb orkiszowywiejski

Potrzebujemy:

  • 700 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
  • 500 ml serwatki – jak zrobić zerknij TU
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka smalcu (czystego, ze sprawdzonego źródła, bez hormonów i antybiotyków)
  • 30 g drożdży + pół łyżeczki miodu 🍯

Przygotowanie:

  • Do robota kuchennego lub miski wlewamy ciepłą serwatkę, rozkruszamy drożdże i dodajemy pół łyżeczki miodu, 3 łyżki mąki, mieszamy razem, zostawiamy na 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Gdy zaczyn jest już gotowy, dodajemy smalec, mąkę, sól, wyrabiamy. Jeżeli jest potrzeba i ciasto jest za luźne posypujemy jeszcze mąką.
  • Ciasto przekładamy do obsypanej mąką formy, w której chlebek będzie rósł.
  • Chlebek odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  • Gdy chlebek urośnie, przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia lub pieczemy formie, w której chleb wyrastał.
  • Piekarnik nagrzewamy do 240 C, wkładamy chleb, obniżamy do 200 C i pieczemy 40 min.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked