Zdrowa i wspaniała

CEBULARZE

Cebularze znane chyba każdemu z nas, bułeczki w farszem cebulowym, proste wykonaniu, rewelacyjne w smaku 🙂

FARSZ CEBULOWY

Potrzebujemy:

  • 4-5 cebule
  • 3 łyżki maku
  • 2-3 łyżki masła klarowanego lub smalcu.
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Cebule kroimy w drobną kostkę, smażymy na maśle, dodajemy sól, pieprz i mak.

CIASTO

Potrzebujemy:

  • 500 g mąki +3 łyżki
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 jajko 
  • Pół łyżeczki cukru brązowego
  • 50 ml masła klarowanego 
  • 40 g drożdży 
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

  • Do pojemnika wlewamy 250 ml ciepłego mleka, rozkruszamy drożdże, dodajemy pół łyżeczki cukru, wsypujemy 3 łyżki mąki, wszystko razem mieszamy, odstawiamy na 10-15 min, aż zaczną się pienić.
  • Do miski lub miksera wsypujemy 500 g mąki pszennej, wlewamy płynny tłuszcz, drożdże, sól, wyrabiamy, dzielimy na około 10 porcji, z których robimy kulki, następnie je rozwałkowujemy na małe placki, przykrywamy ściereczką (lub wkładamy do piekarnika), zostawiamy do wyrośnięcia.
  • Gdy placki na cebularze są już wyrośnięte, nakładamy na środek farsz cebulowy, brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 25 min w 185 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked