Ciasto truskawkowo – jogurtowe z galaretką i owocami

Truskawki – jogurt – galaretka – Pyszny chłodny deser na gorące dni

Biszkopt

Potrzebujemy:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka mąki orkiszowej

Przygotowanie:

  • Białka ubijamy na sztywno, dodajemy ksylitol miksujemy na gładką masę. Do miski wkładamy żółtka, łyżkę octu, proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy pianę z białka, delikatnie mieszamy, przesiewamy szklankę mąki , mieszamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Pieczemy około 25 min w temp.180 C.

Masa truskawkowa

Potrzebujemy:

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2-3 łyżki miodu
  • 300 – 400 g truskawek
  • 3 galaretki kolorowe
  • inne owoce na wierzch według uznania ( truskawki, borówki, porzeczki, czereśnie, maliny, kto co lubi)

Przygotowanie:

  • Galaretki rozpuszczamy, (każdą w 300 ml wody) studzimy. 
  • Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia.
  • Truskawki miksujemy razem z miodem, dodajemy jogurt, mieszamy. Dodajemy do żelatyny kilka łyżek zmiksowanej masy, hartując ją, następnie wlewamy resztę do musu, energicznie mieszając.
  • Galaretki kroimy w kostkę.
  • Ciasto przekrajamy na pół (forma z wysokim rantem, wyłożona papierem do pieczenia) i na jednym płacie ciasta, układamy galaretki, zalewamy masą, na wierzch układamy dowolne owoce.
  • Drugą część ciasta można położyć na wierzch masy i na nią dopiero umieścić owoce, u mnie jednak wolimy, jak jest mniej ciasta, więc chowam pozostałą część ciasta do lodówki i za kolejne dwa dni, sporządzam inny deser na bazie biszkoptu.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked