Pesto z natki rzodkiewki

Coś szybkiego, coś zdrowego, coś bardzo pysznego:) Tak wszystko w jednym! Pesto z natki rzodkiewki jest rewelacyjne jako dodatek do obiadu, kolacji lub po prostu na kanapkę. Świetnie smakuje z pieczonymi warzywami lub jako dodatek do Babeczek warzywno-ryżowych i Babeczek jajeczno-warzywnych.

Pesto z natki rzodkiewki

Potrzebujemy:

  • Dwie spore garści natki rzodkiewki – koniecznie z działki lub z gospodarstwa:)
  • Sok z jednej cytryny ( jeśli masz mniej natki, dodaj tylko pół cytryny.
  • okolo 6-7 łyżek słonecznika
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 7-8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól Kłodawska

Przygotowanie:

  • Na suchej patelni zrumieniamy słonecznik.
  • Do blendera wkładamy umytą natkę rzodkiewki, dodajemy rumiany słonecznik, czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól. Dokładnie, kilkakrotnie miksujemy na gładki krem. Jeżeli sos jest za gęsty, dodajemy jeszcze trochę oliwy i ponownie miksujemy.
  • Pesto z natki rzodkiewki, wykorzystujemy do sałatek, makaronu, kotlecików, warzyw i na kanapki.

Natka rzodkiewki

  • Nigdy nie wyrzucaj natki rzodkiewki jest bardzo wartościowa nawet bardziej niż sama rzodkiewka!
  • Witaminy: Bardzo dużo witaminy C i to w dużej ilości, jest jej więcej niż w cytrynie! ponadto witamina E i PP, witaminy z grupy (B1, B2)
  • Minerały: żelazo, wapń, magnez, potas i fosfor.
  • Oczyszcza i odtruwa nam organizm, z substancji kancerogennych i wszelkich toksyn.
  • Wzmacnia nam układ odpornościowy (witamina C)
  • Poprawia przemianę materii.
  • Reguluję ciśnienie krwi.
  • Zawiera glukozynolany, które działają przeciwnowotworowo – i jest ich nawet więcej niż w brokule!
  • Ma właściwości przeciwzapalne.
  • Sok z liści rzodkiewki jest wykorzystywany do leczenia żółtaczki.
  • Wspomaga trawienie i cały metabolizm.
  • Siarka zawarta w rzodkiewkach, rewelacyjnie działa na skórę, włosy i paznokcie, dodaje nam piękna. 

Koniecznie wypróbuj również pesto w innym wydaniu…




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked