Zdrowa i wspaniała

Pasta z fasoli adzuki

ADZUKI (azuki, aduki) to doskonałe źródło białka roślinnego. Bardzo prosta w przygotowaniu ze względu na delikatną łupinkę. Smak słodko – orzechowy świetnie smakuje jako pasta na pieczywo lub jako dodatek do pasztetów, zup i potraw jednogarnkowych.

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka fasoli adzuki (Należy zalać wodą i moczyć około 12 godzin, najlepiej zalać je wieczorem i rano ugotować )
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy 
  • Sól.

Przygotowanie:

  • Fasolę namoczoną odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować, wycedzić i ostudzić. Do blendera wkładamy fasolkę, oliwę , czosnek i sól, dokładnie miksujemy i gotowe.
  • Świetnie smakuje też z dodatkiem suszonych pomidorów lub chrzanu.

Krótko o jej wspaniałości, dlaczego warto jeść adzuki

  • 100 g fasoli adzuki dostarcza 128 kalorii.
  • Bogate źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3,B5, B6 B9- w 100 g jest 121 mcg, czyli 30% zapotrzebowania dziennego) mikroelementy: wapń, mangan, żelazo, magnez, kobalt, potas.
  • Składa się z wysokiej jakości białka, zawiera niemal wszystkie niezbędne aminokwasy , brakuje tylko tryptofanu, ale spokojnie można go uzupełnić produktami zbożowymi, dlatego jest idealnym produktem dla wegetarian.
  • Wspomaga pracę nerek, nadnerczy i pęcherza moczowego.
  • usuwa nadmiar wody z organizmu i zmniejsza obrzęki (Pół szklanki wywaru z fasoli należy pić przed każdym posiłkiem).
  • Błonnik pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi.
  • Zawiera molibden, który bierze udział w oczyszczaniu wątroby z toksyn, jego stężenie jest na tyle wysokie, że już 50 g fasolki zapewni nam 100% dziennego spożycia.
  • Działa detoksykacyjne (poprzez usuwanie złego cholesterolu- LDL)
  • Zawiera fitoestrogeny, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów okrężnicy i piersi.
  • Zawartość wapnia zapobiega osteoporozie.
  • Pomaga w leczeniu nadciśnienia, chorób serca i układu krwionośnego
  • Zapobiega biegunkom.
  • Wywar z fasoli adzuki zwiększa poporodową laktację.
  • Dzięki witaminom z grupy B, magnezowi, potasowi i manganowi wspomaga właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzi stres i Koji nerwy.
  • Zawartość polifenoli gwarantuje silne działanie antyoksydacyjne.
  • Skutecznie obniża stężenie cholesterolu we krwi i redukuje ryzyko tworzenia się blaszek miażdżycowych.
  • Dzięki zawartości błonnika poprawia metabolizm, przez co wspiera odchudzanie.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked