Ryż z dynią i groszkiem

Szybie danie obiadowe w jesiennym szaleństwie z dynią 🙂 🎃

Ryż z dynią i groszkiem

Potrzebujemy :

  • Ryż brązowy 1 szklanka – ugotować
  • 2 cebule
  • 2 marchewki 🥕
  • Kawałek dyni 🎃
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 garście groszku zielonego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sól kłodawska i pieprz czarny
  • Tłuszcz do wyboru: masło klarowane /olej kokosowy lub olej rzepakowy, ale tylko ekologiczny z uprawy bez stosowania glifosatu.

Przygotowanie :

  • Na tłuszczu smażymy na rumiano cebule pokrojoną w kostkę.
  • Dynie kroimy w kostkę, marchewki ścieramy na cienkie plastry, dodajemy do cebulki, mieszamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i kurkumę, mieszamy, podlewamy odrobiną wody, zakrywamy dusimy chwilę do miękkości marchewki (aldente).
  • Do gotowych warzyw wsypujemy groszek, mieszamy z minutę, dodajemy ryż mieszamy, dosmaczamy solą i pieprzem, zakrywamy na 10 minut, aby smaki się połączyły.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked