Makaron ze szpinakiem i ciecierzycą

Pomysł na pyszny obiadek lub kolacje. Możemy przygotować go na bazie ulubionego makaronu z orkiszu, zielonego groszku, soczewicy czy makaronu ryżowego, dodatek szpinaku i ciecierzycy, sprawi, że danie będzie zdrowe i odżywcze dla naszego organizmu.

Makaron ze szpinakiem i ciecierzycą

Przygotowanie:

  • Makaron orkiszowy z mąki ekologicznej (lub ryżowy, z zielonego groszku, soczewicy)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Opakowanie szpinaku rozdrobnionego (u mnie jest mrożony, ale możemy użyć również świeżego)
  • 100-150 ml śmietanki z orzechów nerkowca – Jak zrobić zerknij TU
  • 4-5 pieczarek
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • suszone pomidory
  • Olej kokosowy lub masło klarowane
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy zamrożony szpinak, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 min. Po tym czasie dodajemy rozgnieciony czosnek, śmietankę i sól, mieszamy.
  • Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w plastry i podsmażamy na rumiano.
  • Suszone pomidory odsączamy, jeśli są w oleju i kroimy w paseczki.
  • Na talerz układamy makaron, polewamy sosem szpinakowym, posypujemy ciecierzycą, pieczarką suszonym pomidorem, dosmaczamy solą i pieprzem.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked