Ciasto czekoladowe bez glutenu i bez cukru.

Coś zdrowego… Coś czekoladowego… Coś słodziutkiego a bez cukru… Coś bezglutenu… Coś absolutnie pysznego….

Ciasto czekoladowe

Potrzebujemy:

  • 150 g suszonych daktyli bez pestek ekologicznych
  • 100 ml wody gorącej
  • około 90 g zmielonych orzechów włoskich i migdałów (np. pół orzechów, pół migdałów lub same orzechy, lub migdały). Ja wykorzystuje tu migdały, które pozostają mi z mleka migdałowego.
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 300 ml mleka kokosowego — jak zrobić ? To bardzo proste — zerknij TU.
  • 120 g mąki gryczanej ekologicznej
  • 3 łyżki kakao ekologicznego
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki startego imbiru (lub mniej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (bez fosforanów)

Polewa:

  • gorzka czekolada (80%-90%)
  • rodzynki
  • orzechy włoskie

Przygotowanie:

  • Daktyle zalewamy gorącą wodą na około 15 minut, po tym czasie dokładnie należy zmiksować, powstanie nam pyszny słodziutki mus daktylowy.
  • Do miksera włożyć: mleko kokosowe, olej kokosowy (rozpuszczony), 4 żółtka, mus daktylowy, zmielone orzechy i migdały, cynamon, kardamon, starty imbir, proszek do pieczenia, mąkę gryczaną, kakao, dokładnie zmiksować na gładką masę.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i połączyć z masą. 
  • Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę czekoladową. Piec w ciepłym piekarniku w 180 C przez około 45 min.
  • Gotowe ciasto polewamy roztopioną gorzką czekoladą, posypujemy rodzynkami i orzechami.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked