Mleko roślinne to alternatywa dla osób na diecie bezmlecznej. Smaczne i świeże, do zrobienia, kiedy przyjdzie nam ochota. Mleko takie możemy przygotować z wiórków kokosowych, migdałów, soji, ryżu, płatków owsianych, kaszy jaglanej, orkiszu, kaszy gryczanej, nasion konopi a nawet z orzechów laskowych. U mnie na stronie przedstawiam moje ulubione mleka, które według mnie smakują najlepiej i fajnie sprawdzają się w innych daniach.
Jest to mleko:
➡️ Kokosowe
➡️ Migdałowe
➡️ Mleko owsiane
➡️ Mleko z nasion konopi
➡️ Mleko z nasion melona
Krótko o ich wspaniałości…
♥️ Mleko kokosowe jest słodkawe w smaku oczywiście z nutą kokosa, zawiera nawet trochę witamin z grupy B oraz C, E, a także trochę soli mineralnych jak żelazo, mangan, miedz, selen, i fosfor. W swoim składzie zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, więc mniej korzystne są dla naszego organizmu, wykazano jednak, że nie wszystkie działają negatywnie. Warto używać mleka, wtedy gdy potrawę podgrzewamy, bo jak wiadomo tłuszcze nasycone, uwalniają mniej wolnych rodników niż nienasycone, które, mimo iż są zdrowsze dla nas, po podgrzaniu tworzą bombę z wolnych rodników. Moim skromnym zdaniem to mleko jest idealne do ciast, naleśników, placów lub zup.
♥️Mleko kokosowe
- 200 g wiórków kokosowych ekologicznych (BEZ SIARKI)
- 1 litr wody
Przygotowanie:
- Namaczamy wiórki na noc. Rano wszystko razem miksujemy na najwyższych obrotach, przelewamy przez gazę, wyciskamy.
- Wiórki moczymy, aby wydobyć z nich jak najwięcej mleka, jeśli potrzebujemy mleko w danej chwili, a nie mamy czasu na moczenie, to po prostu wrzucamy 200 g wiórek (lub mniej, w zależności od potrzeby) do 0,5 – 1 litra ciepłej przegotowanej wody, miksujemy, wyciskamy i mamy mleko.
♥️ Mleko migdałowe też ma słodki smak, ale z nutą orzechową, jest na pewno zdrowsze od mleka kokosowego, z tego względu, że zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a do tego wapń, magnez, wapń, potas i cynk, witaminy z grupy B, witaminę A, dużo witaminy E, foliany. Ponadto mleko migdałowe ma działanie alkalizujące, więc jeśli ktoś ma wrzody czy refluks to polecam przestawić się na mleko migdałowe 🙂 Mi osobiście świetnie smakuje jako dodatek do kawy lub owsianki.
♥️Mleko migdałowe
Potrzebujemy:
- 200 g migdałów suchych
- około 500 ml wody do namaczania migdałów
- 700 ml wody przegotowanej chłodnej na mleko
Przygotowanie:
- Migdały namocz w wodzie, najlepiej na noc (co najmniej 8 godz.).
- Rano zlej wodę z namaczania, migdały wypłucz.
- Możemy obierać migdały ze skórki, wtedy mleko będzie bardziej białe (jak dla mnie smaczniejsze), ale nie jest to konieczne.
- Mleko możemy przygotować na dwa sposoby;
- Przez wyciskarkę wolnoobrotową; wrzucamy orzechy, podlewając wodą, jest to metoda szybka i łatwa lub wrzucamy do miksera razem z wodą, miksujemy na jak najwyższych obrotach, potem przelewamy przez gazę i wyciskamy mleczko.
- Metoda wyciskania jest bardziej pracochłonna, ale jak nie mamy wyciskarki to musimy sobie tak radzić.
♥️Mleko migdałowo-daktylowe
Potrzebujemy:
- 1 szklanka migdałów + woda do namoczenia
- 3 szklanki wody
- 5-6 daktyli
Przygotowanie:
- Migdały namocz w wodzie, najlepiej na noc (co najmniej 8 godz.).
- Rano zlej wodę z namaczania, migdały wypłucz.
- Możemy obierać migdały ze skórki, wtedy mleko będzie bardziej białe (jak dla mnie smaczniejsze), ale nie jest to konieczne.
- Do kielicha miksera wrzucamy migdały, daktyle i wodę, dokładnie miksujemy, przelewamy przez gazę i wyciskamy mleczko.
Pulpę z migdałów, pozostałą po wyciśniętym mleku wykorzystuję do pieczenia słodkości – oczywiście bez cukru
♥️Mleko owsiane
Mleko owsiane przygotowane w domu, nie będzie zawierało żadnych dodatków do żywności, konserwantów, emulgatorów i sztucznych barwników. Stworzymy produkt w 100% naturalny, oczywiście najlepiej do jego wykonania wykorzystać ekologiczne płatki owsiane bio, otrzymamy wtedy mleko owsiane bardzo wysokiej jakości odżywczej.
Co zawierają płatki owsiane i dlaczego są dobre dla naszego organizmu?
- Płatki owsiane wykazują wysoką wartością odżywczą.
- Dostarcza wielu witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
- Wysoka zawartość wapnia- UWIERZYSZ!!! 100 gram mleka owsianego zawiera 120 mg wapnia?
- Mleko owsiane świetnie oczyszcza, pomaga zachować zdrowie i utrzymać ciało w dobrym stanie.
- Owies to pokarm bogaty w błonnik, który ma wiele korzyści dla zdrowia układu trawiennego.
- Błonnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit i pomaga regulować ruchy jelit oraz zapobiegać i leczyć zaparcia.
- Płatki owsiane to energia – przede wszystkim ze względu na wysokie stężenie zdrowych węglowodanów. 100 gramów mleka owsianego dostarcza prawie 10 gramów złożonych węglowodanów.
- Mleko owsiane nie zawiera cholesterolu, pomaga obniżyć wysoki poziom tłuszczu we krwi.
- Spożycie mleka owsianego podczas śniadania pomaga kontrolować poziom glukozy.
- Płatki owsiane są bogatym źródłem białka roślinnego, tym aminokwasów egzogennych (co nie jest typowe dla innych źródeł białka roślinnego), a białko w organizmie pełni funkcje strukturalne i budulcowe.
- Ponadto owies zawiera: Polifenole – związki o działaniu antyoksydacyjnym i zapobiega starzeniu się .
- Fitosterole – hormony roślinne, zalecane głównie kobietom w okresie menopauzy.
- Beta-glukany – rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego
- Kwas linolowy należący do NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), które powinny zostać dostarczone z pożywieniem.
- Kwas tłuszczowy oleinowy o działaniu przeciwmiażdżycowym.
- Kwas α-linolenowy (ALA) należący do NNKT, który jest prekursorem kwasów tłuszczowych EPA i DHA ważnych dla rozwoju mózgu, narządu wzroku i wykazujących działanie przeciwzapalne.
- Mleko owsiane to świetna alternatywa dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, to świetny pomysł dla osób, które nie chcą pić mleka zwierzęcego lub cierpią na nietolerancję laktozy.
Jak zrobić mleko owsiane
Potrzebujemy:
- 3 łyżki (około 40 gramów) płatków owsianych górskich bezglutenowych;
- 700 ml przegotowanej i ostudzonej wody;
- 1-2 łyżki substancji słodzącej (ksylitol, miód) lub 3 daktyle.
- Szczypta soli.
Przygotowanie:
- Do naczynia wsyp płatki owsiane.
- Płatki owsiane zalej wodą i odstaw na około 30 minut.
- Przelej masę do kielicha blendera, dodaj substancje słodzące i sól.
- Blenduj miksturę przez około 3-4 minuty na najwyższych obrotach.
- Mleko przechowuj w warunkach chłodniczych 3-4 dni.
♥️ Mleko z nasion konopi
Mleko z nasion konopi to mleko jak dla mnie numer 1! Przede wszystkim dlatego, że jest najbardziej wartościowym mlekiem. Zawiera w sobie doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, w idealnej proporcji 1:3( 1,5 łyżki ziaren konopi to aż 1245 mg Omega-3 oraz 436 mg Omega-6!). Ponadto zawiera łatwo przyswajalne kompletne białko! (1,5 łyżki stołowej ziaren konopi jest 5 g łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka). Jeśli miałabym wybierać jakie mleko roślinne wybrać dla dziecka byłoby to mleko z nasion konopi.
Potrzebujemy:
- 1,5 łyżki nasion konopi ekologicznych
- 2 daktyle (nie są konieczne, ale ja dodaję dla lepszego smaku)
- 250 ml wody przegotowanej chłodnej
Przygotowanie:
- Do kielicha blendera wrzucamy nasiona konopi, daktyle, wlewamy wodę, miksujemy i gotowe.
- Możemy mleko przecedzić jeśli zależy nam na klarowności mleka, ale ja nigdy tego nie robię.
♥️ Mleko z nasion melona
Pyszne i odżywcze mleko z nasion melona. Melon w sam w sobie jest bogactwem witamin i minerałów razem z nasionami zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki którym nasz organizm jest silny i młody. Nasionka same w sobie zawierają, witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), karoten (który dba on nasz wzrok i piękną skórę) ,minerały: sód; magnez; potas; wapń; żelazo; cynk; jod; fosfor; selen; mangan. Mleko jest delikatne w smaku z małą nutą słodyczy, fajnie smakuje do porannego śniadania lub jako kakao
Mleko z nasion melona
Potrzebujemy:
- Nasiona z melona (oddzielone od białych błonek)
- Woda – ilość dostosowujemy do ilości ziaren jak daję 2 łyżki ziarenek na szklankę wody.
Przygotowanie:
Nasionka wkładamy do blendera, zalewamy wodą, dokładnie miksujemy, przecedzamy i mamy gotowe mleczko. Najlepiej spożyć na świeżo, w lodówce przechowujemy 1-2 dni.
Kakao melonowe
Potrzebujemy:
- Nasionka z melona
- 1 łyża kakao ekologicznego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu-opcjonalnie
- Woda – ilość dostosowujemy do ilości ziaren jak daję 2 łyżki ziarenek na około szklankę wody (250-300 ml).
Przygotowanie:
Nasionka wkładamy do blendera, dodajemy kakao, miód, cynamon, wodę miksujemy, mamy gotowe pyszne kakao!
♥️