Placki na serwatce

Pyszne placuszki na wartościowej serwatce, można je zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Serwatkę robię sama, dzięki temu wiem co jem, jak zrobić? To bardzo prosta sprawa, zerknij TU.

Potrzebujemy:

  • 500 ml serwatki
  • 250-300 g mąki orkiszowej (630)
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – bez fosforanów
  • 4 jabłka (słodkie)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • Olej kokosowy.

Przygotowanie:

  • Jajka roztrzepujemy (najlepiej ubić), dodajemy serwatkę, mieszamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy.
  • Jabłka obieramy kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do ciasta, dodajemy cynamon, kardamon, mieszamy.
  • Rozgrzewamy patelnię, smażymy małe placuszki, na małej ilości oleju kokosowego.
  • Bardzo lubię dodawać też do ciasta wiśnie 🍒, które, mam w zamrażarce schowane latem (wcześniej rozmrożone).

Placki w wersji bez jabłek 🙂

Rewelacyjnie smakują również na drugi dzień, np. na śniadanie 😋, podaję je z sosem bananowym🍌. Pyszne….. I zero cukru!

Jak zrobić sos bananowy 🍌?

Potrzebujemy :

  • Około 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 banany (najlepsze te już brązowe)

Przygotowanie:

  • Jogurt i banany wkładamy do blendera i miksujemy na gładki sos.
  • Jeżeli placki są z dnia poprzedniego, podgrzewamy w piekarniku.
  • Na talerzu układamy placuszki polewamy sosem bananowym , opruszamy cynamonem 😋.

Placuszki w wersji z jabłkami i wiśniami 🙂

Serwatka jest produktem ubocznym, przy produkcji sera białego, w większości jest niewykorzystywana i wyrzucana, a to duży błąd, ponieważ jest bardzo wartościowa.

  • Białka serwatkowe należą do białek o najwyższej wartości odżywczej (wysoka zawartość aminokwasów egzogennych).
  • Białka serwatki wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.
  • Obniżają poziom LDL we krwi.
  • Metionina i cysteina –  aminokwasy znajdujące się w białkach serwatki w znacznych ilościach, wykazują właściwości przeciwnowotworowe.
  • Obniżają ciśnienie tętnicze.
  • Zawarta w serwatce laktoferyna wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, a także warunkuje dojrzewanie komórek układu immunologicznego oraz wiąże jony żelaza, wapnia, miedzi, glinu i manganu. 
  • Białka serwatkowe chronią i wzmacniają błonę śluzową żołądka.
  • Serwatka jest doskonałym źródłem fosforu, wapnia i witamin z grupy B (witamina B1B3, B6, B7 i B12) , witaminy A, minerałów: cynku, jodu, magnezu, potasu, sodu, selenu i żelaza.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked