Funkcje witaminy B12
- bierze udział w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi
- wpływa na pracę mięśni, rozwój kości
- ułatwia przemianę żelaza,tłuszczu
- pobudza apetyt
- wpływa na system nerwowy i mózg (wywołuje radość życia, optymizm)
- utrzymuje prawidłowy wzrost
- wpływa na energiczną przemianę materii
Źródła witaminy B12
- wątroba, wątróbki drobiowe (w 100 g jest około 100 μg)
- wołowina (w 100 g jest około 2,6 μg)
- drożdże piwne
- ostrygi
- kraby
- śledzie
- pstrągi (w 100 g jest około 4,5 μg)
- sardynki
- żółtka jaj (w 100 g jest około 1,1 µg)
- nerki
- mięso
- mleko (w 100 g jest około 0,5 μg)
Skutki niedoboru witaminy B12
- nasilenie stanów zapalnych w okolicy warg i jamy ustnej
- anemia złośliwa
- osłabienie mięśni
- utrata masy ciała
- brak łaknienia
- krwawienia z dziąseł
- drętwienie nóg i rąk
- osłabienie pamięci
- bóle głowy
- depresja
➡️Witamina B12 znajduje się wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego u wegetarian i wegan często obserwuje się niedobór tej witaminy.
➡️Witaminę B12 należy uzupełniać przede wszystkim u ludzi starszych, gdyż mają oni coraz mniejsza zdolność jej wchłaniania.
Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki