Zdrowa i wspaniała

Makowiec z kaszy gryczanej.

Zdrowy deser, bez glutenu, bez jajek, bez nabiału , bez białego cukru, bez sody, bez proszku do pieczenia ale za to deser bogaty w wapń, magnez, dużo błonnika i wiele innych ważnych witamin i minerałów…słodki i wartościowy!!!

Makowiec z kaszy gryczanej

Potrzebujemy:

Ciasto:

  • 250 g kaszy gryczanej białej niepalonej lub jaglanej (ekologicznej!) – kaszę należy przepłukać!
  • 250 g maku — mak należy przepłukać!
  • 250 soku z pomarańczy (około 2-3 pomarańcze )

🔴Pomarańcze (najpierw moczymy w roztworze sody i octu: do miski wlewamy pół szklanki octu i łyżkę sody, do tego dolewamy wodę około 2-3l, owoce moczymy około 30 min. Jest to świetny sposób na pozbycie się pestycydów, z owoców. Następnie owoce myjemy i szorujemy pod bieżącą wodą). Owoce obieramy i przepuszczamy przez wyciskarkę do owoców.

  • 250 ml mleka migdałowego (które powstało, po mielonych migdałach)
  • dwie garście rodzynek 
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Około 1-2 łyżek miodu (ilość według gustu)
  • 1 duże jabłko 
  • Skórka z jednej pomarańczy (pomarańcze najpierw moczymy w roztworze sody i octu: do miski wlewamy pół szklanki octu i łyżkę sody, do tego dolewamy wodę około 2-3 l, owoce moczymy około 40 min. Jest to świetny sposób na pozbycie się pestycydów, z owoców. Następnie owoce myjemy i szorujemy pod bieżącą wodą. Przygotowaną pomarańczę obieramy, skórkę kroimy w kosteczkę, wkładamy do rondelka, wlewamy około 100 ml wody i gotujemy 15 min. Po takim przygotowaniu możemy dopiero dodać skórkę do ciasta.

Spód:

  • około 60 g daktyli (około 10 szt.) zalewamy wodą, tak aby były zanurzone, na około 20 minut.
  • 100 ml wody
  • Około 100 g migdałów (możemy zastąpić je płatkami owsianymi).
  • Około 2 łyżek mąki gryczanej lub owsianej (dodajemy jedną lub dwie łyżki w celu zagęszczenia, ale nie jest to konieczne).

Przygotowanie:

  • Migdały płuczemy, wkładamy do blendera, wlewamy około 250 ml wody przegotowanej chłodnej i miksujemy na najwyższych obrotach. Migdały przecedzamy (najlepiej przez pieluchę tetrową), uzyskujemy w ten sposób mielone migdały i mleko migdałowe.
  • Do garnka wsypujemy kaszę gryczaną, wsypujemy mak, wlewamy mleko migdałowe, sok z pomarańczy, gotujemy 30 min, mieszając co jakiś czas. 
  • Gdy kasza jest gotowa i lekko ostudzona, dodajemy miód, 1 łyżeczkę cynamonu, całość, miksujemy, na masę. Do gotowej masy dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy i starte na grubych oczkach jabłko, dokładnie mieszamy.

Przygotowanie: spód ciasta daktylowo-migdałowy

  • Daktyle wkładamy do blendera razem z wodą i miksujemy na gładko, do nich dodajemy zmielone migdały (bądź zmielone płatki owsiane)i w miarę potrzeby mąkę gryczaną. Masą wykładamy dno foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Gotową masę gryczano-makową wykładamy na spód daktylowo-migdałowy. Pieczemy około 40 min w temp.185 C. 
  • Wierzch polewamy gorzką czekoladą 80%.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked