Zdrowa i wspaniała

Kanapki z awokado, pomidorem i papryką

Najprostsza propozycja na śniadanie lub kolację, pyszne kanapeczki na swoim chlebie żytnim, upieczonym na zdrowej bezpiecznej mące ekologicznej (bez oprysków chemicznych!) Tylko taki chleb podam swoim dzieciom !

Kanapki z awokado, pomidorem i papryką

Potrzebujemy:

  • Chleb żytni – jak zrobić zerknij TU
  • Awokado dojrzałe (miękkie)
  • Pomidory wiejskie (od rolnika)
  • Papryka wiejska (od rolnika)
  • Czarnuszka

Przygotowanie:

Awokado rozsmaruj lub pokrój w plastry, połóż na chlebku. Na awokado połóż pomidory lub paprykę, posyp czarnuszką.

➡️Zwykłe, proste kanapeczki, a jakie pyszne i wartościowe!!! Idealne dla dzieci 🙂

➡️A dlaczego ?

Krótko o ich wspaniałości…

Awokado

  • Awokado w 100 g ma 160 kcal, czyli cały owoc około 440 kcal — Nazywane jest masłem Bogów.
  • Witaminy: C, A, E, K, B1 (tiamina) , B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), B9 (Kwas foliowy).
  • Minerały: Wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk, fosfor.
  • Kwasy tłuszczowe nasycone, wielonienasycone, i w dużej ilości jednonienasycone, posiada też dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Awokado jest źródłem cennych przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają wolnym rodnikom ( C, A, E, K)
  • Bogactwo witamin z grupy B broni i reguluje cały organizm, a w szczególności ważny kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.
  • Awokado zawiera luteinę i zeaksantynę, które dbają o wzrok.
  • Utrzymuje w dobrym poziomie nasz cholesterol HDL, a występujący w jednonienasyconych tłuszczach Beta-sitosterol pozwala obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.
  • Ponadto tłuszcze jednonienasycone wykazują działanie przeciwzapalne !
  • Chroni przed  chorobami układu krązenia, obniża ciśnienie krwi.
  • Wspomaga pracę serca
  • Źródło rozpuszczalnego błonnika, który pomaga zapewnić uczucie sytości przy mniejszej ilości kalorii.
  • Awokado TO jedne z najlepszych tłuszczy !!!

Pomidory

  • Witamina A, E, K, C, witaminy z grupy B (B1tiamina, B2 ryboflawina, B3 niacyna, B6 pirydoksyna), B9 kwas foliowy)
  • oraz minerały: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas (duże ilości 237 mg), cynk, sód.
  • Pomidory są niskokaloryczne 100 g pomidorów to 15 kcal, idealne dla osób na dietach, ponadto posiadają właściwości alkalizujące (zasadotwórcze).
  • Dzięki dużej zawartości witaminy C wspiera naszą odporność. 
  • Dzięki witaminie A E dba o nasze oczy, skórę, paznokcie.
  • Dzięki witaminie K reguluje krzepliwość krwi w organizmie.
  • Dzięki witaminom z grupy B reguluje i dba o cały układ nerwowy.
  • Występujące w pomidorach sole bromu działają uspokajająco na nerwy.
  • W pomidorach znajduje się silny naturalny przeciwutleniacz likopen – czerwony barwnik z rodziny karotenoidów. Likopen działając z innymi składnikami odżywczymi, naturalnie znajdującymi się w pomidorach, wykazuje niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono, że regularne spożywanie pomidorów oraz przetworów z nich, znacząco obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty (nawet o 50%), jelita grubego, jajników, a nawet dość rzadko występującego raka wątroby.

Papryka

  • Warzywo idealnie zdrowe to kopalnia zdrowia, koniecznie jedzmy paprykę na surowo, w wyższych temperaturach traci większość swoich wartości.
  • Bogate źródło witaminy C — bardzo wzmacnia układ odpornościowy
    Bogate źródło witaminy A, E ( opóźniają starzenie się organizmu, pomagając zwalczyć wolne rodniki), beta-karotenu, witaminy B1, B3, B6 i E, a także pewne ilości potasu, wapnia, żelaza, miedzi i kobaltu.
  • Bogate źródło w polifenole, którym przypisuje się właściwości antyrakowe, są to m.in. kwasy fenolowe, flawonoidy (rutyna), antocyjany;
  • Papryka żółta to wysoka zawartość luteiny, która chroni wzrok.
  • Bogate źródło likopenu, który znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych.
  • Według naukowców papryka wykazuje właściwości tonizujące, bakteriobójcze (Dzięki znajdującej się w papryce kapsaicynie. Kapsaicyna niszczy komórki nowotworowe), przeciwzapalne, antyseptyczne oraz przeciwnieżytowe.
  • Wspomaga układ nerwowy — poprawia nam samopoczucie.
  • Wspomaga leczenie wszystkich chorób w naszym organizmie.

Czarnuszka

Czarnuszka — Ta cudowna roślinka, to skarbnica wszystkiego, co najlepsze…

  • Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy.
  • Ma silne właściwości przeciwutleniające.
  • Chroni przed osteoporozą.
  • Dzięki właściwościom antyzapalnym, antyhistaminowym, pomaga w chorobach autoimmunologicznych.
  • Reguluje układ nerwowy, działa antydepresyjne, uspokajająco i przeciwlękowo.
  • Czarnuszka chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki, oczyszcza z toksyn.
  • Reguluje miesiączkowanie, wspomaga laktację u matek karmiących.
  • Olej z czarnuszki jest naturalnym źródłem żelaza.
  • Witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę.
  • Związki mineralne -cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas.
  • Zawiera białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany.
  •  Czarnuszka i jej olej obniżają stres oksydacyjny.
  • Wzmacnia układ odpornościowy, pobudzając m.in. syntezę interferonu czy wzrost ilości limfocytów i makrofagów, które dbają o nasze zdrowie.
  • Pomaga alergikom działa jak lek przeciwalergiczny.
  • Ma działanie bakteriobójcze, wirusobójcze oraz grzybobójcze.
  • Olej z czarnuszki jest pomocny w walce z owsikami, tasiemcem i innymi pasożytami układu pokarmowego. Udowodniono, że to jeden z najskuteczniejszych olejów do odrobaczania dzieci.
  • Pomaga w niestrawnościach i wrzodach żołądka.
  •  Ma działanie przeciwnowotworowe — hamuje rozwój komórek rakowych.
  • Więcej na temat czarnuszki – poczytaj TU .

Jak zrobić chleb migdałowy bezglutenowy ? Mam pyszny i szybki przepis 🙂




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked