Ciasto z truskawkami

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

Ciasto z truskawkami... Idealny deser rodzinny, szybkie i łatwe w przygotowaniu 🙂

Potrzebujemy:

  • 250 g mąki orkiszowej typ 630( ekologicznej)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu lub miodu
  • 50 ml masła klarowanego 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • wanilia
  • około 500 g Truskawek 

Przygotowanie:

  • Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodać ksylitol lub miód, następnie dodać żółtka, dalej miksując dodać stopniowo roztopione masło. Na koniec dodać 1 łyżkę octu jabłkowego, delikatnie wymieszać.
  • Do powstałej piany, dodać przesianą mąkę z sodą i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, na wierzchu układamy truskawki, lekko wciskając w ciasto.
  • Pieczemy około 40 min w temp. 180 C 



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked