Zdrowa i wspaniała

Chleby orkiszowe na świeżych drożdżach

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

Potrzebujemy: w wersji z żurawiną

  • 40 g drożdży
  • Pół łyżeczki cukru
  • 500 ml wody przegotowanej lekko ciepłej
  • 500 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
  • 1 szklanka otrębów pszennych ekologicznych
  • Pół szklanki płatków owsianych ekologicznych
  • Garść żurawiny (bez siarki)
  • Pół łyżeczki soli kłodawskiej
  • Kilka łyżek siemienia lnianego

Przygotowanie:

  • Do robota kuchennego lub miski wlewamy ciepłą wodę, rozkruszamy drożdże i wsypujemy pół łyżeczki cukru, łyżkę mąki, mieszamy razem, zostawiamy na 15 minut aż zaczyn zacznie pracować.
  • Gdy zaczyn jest już gotowy, dodajemy mąkę, otręby, płatki owsiane, żurawinę, siemię lniane, sól , wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto, przekładamy do wyłożonej papierem foremki, posypujemy makiem. 
  • Odstawiamy do wyrośnięcia. Chleb na świeżych drożdżach szybko rośnie, trzeba uważać żeby nie wyrósł za duży, bo będzie się kruszył, u mnie max 10-15 min.
  • Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 40 min, w temp. 200 C.
  • Upieczony gorący chlebek spryskujemy wodą i przykrywamy bawełnianą ściereczką (aby skórka była miękka).

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków, placów, naleśników, ale najważniejsze, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem. Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

W wersji z suszonymi pomidorami i babką płesznik.

Potrzebujemy:

  • 40 g drożdży 
  • Pół łyżeczki cukru
  • 500 ml wody przegotowanej lekko ciepłej
  • 500 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
  • 1 szklanka płatków owsianych lub otrębów pszennych ekologicznej
  • Pół szklanki słonecznika
  • 1 łyżka babki płesznik
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • 2 łyżki suszonych pomidorów(ja mam mieszankę w składzie:suszone pomidory, bazylia, sól, czosnek)

Wykonanie jak wyżej ⬆️

Chleb orkiszowy – orzechowy

Potrzebujemy:

  • 40 g drożdży
  • Pół łyżeczki cukru
  • 500 ml wody przegotowanej lekko ciepłej
  • 500 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
  • 1 szklanka otrębów pszennych ekologicznych
  • Pół szklanki orzechów zmiksowanych ( ja dodaje włoskie i migdały)
  • Garść orzechów laskowych w całości 
  • Garść pestek dyni
  • 1 łyżka babki płesznik
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej

Przygotowanie jak wyżej ⬆️

Chleb orkiszowy w wersji z ziarnami i cząbrem

Potrzebujemy:

  • 500 g mąki orkiszowej ekologicznej
  • 500 ml wody przegotowanej ciepłej — niegorącej!
  • 1 szklanka płatków owsianych ekologicznych
  • Pół szklanki siemienia lnianego
  • Pół szklanki słonecznika
  • Pół szklanki pestek dyni
  • 40 g drożdży + pół łyżeczki cukru na rozczyn
  • 1 płaska łyżeczka soli kłodawskiej
  • 2 łyżki babki płesznik
  • 1 łyżka cząbru

Wykonanie jak wyżej ⬆️

Chleb w wersji z serwatką

Potrzebujemy:

  • 500 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 1850)
  • 500 ml serwatki – jak zrobić zerknij TU
  • 30 g drożdży
  • Pół łyżeczki cukru
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka płatów owsianych lub jęczmiennych ekologicznych
  • Pół szklanki otrębów
  • Pół szklanki słonecznika
  • 1 garść pestek dyni
  • Pół łyżeczki soli kłodawskiej

Wykonanie jak wyżej ⬆️

Pięknie napisane cytuje..

Orkisz to najłaskawsze ze zbóż. Jest ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych. Kto je spożywa, będzie miał prawidłowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość serca. W jakiejkolwiek postaci człowiek będzie jadł, czy to w chlebie, czy też w innych potrawach, stanie się dobry i łagodny. A gdy ktoś jest chory, że przez swą chorobę nie może jeść, niech weźmie ziarna orkiszu i ugotuje je w wodzie, dodając tłuszczu i żółtka tak, aby lepiej smakowało. Podane choremu do zjedzenia, wyleczy go wewnętrznie.

Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek.

Działa „rozgrzewająco”, wspomaga więc krążenie, jest „tłusty”, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest „wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, „zapewnia dobrą krew” i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę.

Źródło 
https://biobabalscy.pl/orkisz/

Dlatego w moich wypiekach króluje mąka orkiszowa!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked