Surówka “Colesław” z majonezem roślinnym

Prosta i szybka surówka, która pasuje do każdej potrawy a do tego jest zdrowa i smaczna 😋

Potrzebujemy :

  • Kapustę białą
  • Marchew 🥕
  • Jabłka 🍎
  • Koperek
  • Majonez roślinny – jak zrobić zerknij TU
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Posiekać drobno kapustę, zetrzeć marchew i jabłko, dodajemy 2 łyżki majonezu roślinnego, koperek, doprawiamy pieprzem, ewentualnie dosmaczamy sosem sojowym.
  • Pychotka!

Krótko o ich wspaniałości…

Kapusta

  • Jest niskokaloryczna – 100 g jest 40 kcal.
  • Witaminy A, E, K, C, i z grupy B(B1, B2, B3, B6, B12) oraz wspaniała witamina U, występuje tylko w kapuście, działa antyzapalnie.
  • Minerały : żelazo, wapń, magnez oraz potas.
  • Świeży sok z białej kapusty to bogactwo antyoksydantów.
  • Dzięki zawartości w soku kapusty glukozynolanów, przeciwutleniaczy i polifenoli, jest stosowany w profilaktyce antynowotworowej.
  • Wzmocnienia odporność organizmu na infekcje, działa przeciwzapalnie.
  • Duża zawartość potasu wzmacnia układ sercowo-naczyniowy.
  • Oczyszcza organizm (poprzez zawartość siarki i witaminy C)
  • Wzmacnia mózg, chroni przed chorobami takimi jak alzheimer oraz demencja (dzięki zawartości witaminy K i antocyjanów).
  • Reguluje ciśnienie (zawartość potasu, pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne.
  • Pomaga w bólach głowy.
  • Wspaniała obecność w soku z kapusty l-glutaminy, aminokwas, który pomaga w odbudowie jelita.
  • Dba o nasze paznokcie, włosy i piękną skórę.

Jabłko 🍏

  • Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
  • wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
  • Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
  • Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
  • Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
  • Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
  • Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
  • Posiada niski indeks glikemiczny.

Marchewka 🥕

  • Kopalnia witaminy A, w postaci jej prowitamin, czyli beta, alfa karotenu i innych karotenoidów.
  • Źródło witaminy C, witamin z grupy B (kwasu foliowego -> B9, B1, B2, B3, B5, B6), witaminy K1 oraz składników mineralnych — magnezu, fosforu, potasu, sodu, miedzi oraz manganu.
  • Marchewka wspiera układ nerwowy,
  • Wspomaga pamięć i koncentrację,
  • Świeżo wyciśnięty sok z marchewki i jabłka to jak KROPLÓWKA WITAMINIWA DLA ORGANIZMU!!
  • Pomaga w utrzymaniu w dobrej kondycji, włosy, skórę i paznokcie,
  • Wspomaga wzrok, redukuje objawy starzenia się,
  • Oczyszcza organizm, pobudza do działania, odtruwa i krzepi wszystkie układy organizmu,
  • Wzmacnia naszą odporność, dba o układ krwionośny,
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked