Koktajl zielony z chlorellą

Wszystkie koktajle zielone są dla nas oczyszczające, dlatego są dla nas ważne i potrzebne! Możemy bawić się ich smakiem dodawać i zmieniać składniki, tak jak nam smakuje i odpowiada w danym dniu!

Koktajl zielony z chlorellą

Potrzebujemy :

  • 0,5 -1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • plaster imbiru
  • 1 łyżeczka chlorelli ekologicznej
  • woda

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera, dokładnie miksujemy na gładko i pijemy!

Chlorella jak i spirulina to zielone glony zwane algami, które uważane są za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów na ziemi, występujących naturalnie w przyrodzie. Na naszym rynku jest zaliczane do Superfoods. Zaletą alg jest ich wszechstronne oddziałowywanie nie tylko na nasze zdrowie, ale i na nasz wygląd zewnętrzny. Algi składają się z dużej ilości chlorofilu, dzięki któremu chlorella, jak i spirulina zawdzięcza swoje właściwości lecznicze, jak również bardzo mocny kolor zielony.

Co takiego ma w sobie chlorella / spirulina.

• Mają doskonałą jakość białka (porównywalnego z tym, pochodzącym z kurzych jaj). Jest ich aż 2-krotnie więcej niż białka w wołowinie. Zawierają 18 aminokwasów, w tym wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, oraz 10 z 12 aminokwasów endogennych.
• Zawierają kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone w tym palmitynowy, oleinowy i linolenowy.
• W spirulinie znajdziemy bardzo wartościowe fitochemikalia, wysokie stężenie kwasu gamma-linolenowego, który działa przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo, zapobiega chorobom serca.
• Minerały: wapń, żelazo, jod, magnez, potas, cynk, fosfor, sód.
• Witaminy: A, D, E, K, C, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6, B12, kwas foliowy, biotynę, które odznaczają się wysoką przyswajalnością.
• Spirulina zawiera także kwas foliowy (ważny dla kobiet w ciąży, stymuluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek, uczestniczy w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek) i kwas pantenowy, flawonoidy, beta-karoten, zeaksantynę oraz glukozaminę.
• Wśród węglowodanów wyróżnić należy m.in. glikogen czy spirulinian wapnia.
• Zawierają CUDOWNY chlorofil alfa , beta- karoten, polisacharydy.
• To świetne źródło antyoksydantów.
• Z ciekawostek warto wspomnieć o czynniku wzrostu chlorelli, czyli że co 20 godzin mnoży się ona czterokrotnie. Jeżeli ta alga zostanie spożyta przez człowieka, to błyskawicznie przyśpieszy tempo regeneracji uszkodzonych tkanek. Pod tym względem jest jedną z najskuteczniejszych substancji odżywczych.

Jak działa na nasz organizm i czym różni się chlorella od spiruliny przeczytasz TUTAJ – warto to wiedzieć!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked