Bułeczki orkiszowe – ala pączki

Pyszne, puszyste bułeczki, pączki w wersji pieczonej, możemy oczywiście zaszaleć i usmażyć je na oleju kokosowym, ale w tej wersji są lżejsze a jak dla mnie tak samo pyszne 🙂

Oczywiście zadbaj tu o najważniejszy składnik — mąka – ta z marketu, nie jest zdrowa! Zdrowa mąka może być, tylko z niepryskanego ziarna zboża, a mąka z marketu zazwyczaj jest od producentów, którzy robią to na większą skalę, gdzie liczy się tylko pieniądz i jak największe zyski, im większe plony, tym więcej pieniędzy, więc leją wszystko, co możliwe na zbożowe pola, a potem są nieszczęścia zdrowotne…:(alergie… choroby nowotworowe, autoimmunologiczne… Płacz rodzica….

Bądź świadomym rodzicem!!! Zadbaj o zdrowie swojej rodziny…. Lepiej czegoś mniej — a zdrowy produkt!

Bułeczki orkiszowe – ala pączki

Potrzebujemy:

  • 500 g mąki orkiszowej (typ 630 lub 1850) z Polskiego gospodarstwa ekologicznego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu (lub pół łyżeczki cukru do ruszenia drożdży)
  • 60 g masła klarowanego – zwykłego masła nie wolno podgrzewać w wysokich temperaturach!
  • 4 żółtka + 1 jajko
  • 2-3 łyżki miodu (lub ksylitolu)
  • 250 ml mleka kokosowego lub migdałowego
  • powidła, dżem lub gorzka czekolada do nadzienia

Przygotowanie:

  • Do naczynia wlać ciepłe mleko, dodać drożdże, miód, 3 łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy zakryte ściereczką do wyrośnięcia (około 10-15 min.
  • Masło klarowane roztapiamy
  • Żółtka i jajo ubijamy razem z miodem lub ksylitolem na gładki krem jajeczny.
  • Do miksera (lub miski) wsypujemy mąkę, zaczyn drożdżowy, mieszamy, dodajemy krem jajeczny, mieszamy, wlewamy masło, wyrabiamy ciast, jest dość lepiące ale takie ma być :). Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przykładamy na obficie obsypaną mąką stolnicę, delikatnie, obsypując mąką rozwałkowujemy ciasto na na gruby placek na oko 1,5 cm, w którym wycinamy kółka, nakładamy farsz i od razu zlepiamy, łapiąc wszystkie końce do góry (jak sakiewka), robimy to w miarę szybko bo ciasto będzie się sklejać.
  • Zlepione bułeczki układamy od razu na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na około 20-30 minut, przykryte ściereczką lub włożone do piekarnika z opcją wyrastania, aby podrosły.
  • Gdy bułeczki podrosną, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 -25 minut na rumiano.
  • Gotowe bułeczki, pączusie możemy :polukrować, polać czekoladą- zdrową czekoladą – przepis poniżej, lub posypać cukrem pudrem z ksylitolu lub erytrolu.

Miodowa czekolada – polewa czekoladowa w zdrowszej wersji )

Potrzebujemy:

  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki kakao ekologiczne
  • wanilia

W garnuszku rozpuszczamy w niskiej temp. mód, dodajemy wanilię i kakao, intensywnie mieszamy i od razu polewamy pączki. Jeśli polewa jest za gęsta dolewamy odrobinę wody, mieszamy. Na wierzch posypujemy orzechy.

Inne pączki smaruje cukrem kokosowym z cytryną, taki delikatny lukier 🙂

♥️




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked