Ryż z pieczarkami

👉Z serii obiady bezmięsne…

Prosty skład to zdrowy skład! ♥️

Szybki w przygotowaniu, smaczny posiłek, dobry na obiad lub kolację.

Ryż z pieczarkami

Potrzebujemy:
1 szklanka ryżu (gotujemy w dwóch szklankach wody 15 min po tym czasie zostawiamy na kolejne 15 min aby doszedł)

  • 2 cebule
  • 0,5 kg pieczarek
  • garść groszku  zielonego (może być mrożony)
  • sól i pieprz.
  • Masło klarowane 

Przygotowanie:

  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i smażymy na złoto.
  • Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy na duże plastry, wsypujemy do cebulki, dodajemy sól i pieprz, dusimy, aż wyparuje woda, około  10 minut.
  • Pieczarki mieszamy  z ryżem, dodajemy groszek, całość dosmaczamy według gustu solą i pieprzem.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked