Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe to alternatywa dla osób które nie mogą ( celiakia) lub ograniczają gluten w jedzeniu. Smakują super, więc tak samo szybko znikają z talerza!

Naleśniki ryżowe – moje ulubione naleśniki bezglutenowe :)\

Potrzebujemy :

  • 250 ml mleka owsianego (lub ryżowe)
  • 300 g mąki ryżowej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka miodu
  • Kropla wanilii prawdziwej
  • Olej kokosowy


Przygotowanie :

  • Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i rozcieramy na gładką masę.
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, smarując delikatnie olejem kokosowym.
  • Naleśniki ryżowe bardzo ładnie i szybko się smażą. Z tej porcji wychodzi mi około 13 naleśników.
  • Podajemy z owocami, masłem orzechowym lub dżemem (bez cukru)

Naleśniki bezglutenowe (z mieszanki mąk)

Potrzebujemy:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 250 -300 ml mleka roślinnego – jak zrobić zerknij TU
  • Olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na 10 min. Smażymy na rozgrzanej patelni.
  • Podajemy oczywiście z tym co lubimy 🙂

Naleśniki gryczane

Naleśniki bez glutenu i bez mleka! Idealne na śniadania lub kolacje!

Potrzebujemy:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki masła klarowanego (roztopione)
  • 2 jajka
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól szczypta

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki łączymy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym.
  • Podajemy z konfiturą (bez cukru), miodem lub świeżymi owocami.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked