Zdrowa i wspaniała

Naleśniki bezglutenowe

Kiedy nie mamy mąki pszennej lub kiedy nie możemy jeść glutenu, robimy pyszne naleśniki bezglutenowe, które są równie smaczne i szybko znikają z talerza 🙂

To moje dwie propozycje 🙂

Naleśniki bezglutenowe

Potrzebujemy:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 250 -300 ml mleka roślinnego – jak zrobić zerknij TU
  • Olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na 10 min. Smażymy na rozgrzanej patelni.
  • Podajemy oczywiście z tym co lubimy 🙂

Naleśniki gryczane

Naleśniki bez glutenu i bez mleka! Idealne na śniadania lub kolacje!

Potrzebujemy:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki masła klarowanego (roztopione)
  • 2 jajka
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól szczypta

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki łączymy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym.
  • Podajemy z konfiturą (bez cukru), miodem lub świeżymi owocami.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked