Sód

Sód znajduje się w płynie pozakomórkowym (otaczającym komórki ciała). Jest minerałem rozpuszczalnym w wodzie. Przenosi ładunki elektryczne (razem z potasem i chlorem jest elektrolitem).

Funkcje sodu

  • utrzymuje równowagę Kwasowo- zasadową (płynów w organizmie)
  • chroni organizm przed nadmierną utratą wody. 
  • utrzymuje sprawność mięśni i nerwów.
  • pobudza wydzielanie potu (zabezpiecza przed udarem cieplnym).

Źródło sodu

  • sól kuchenna.
  • ryby solone, wędzone
  • wędliny
  • sery podpuszczkowe 
  • mleko
  • płatki kukurydziane

Skutki nadmiaru sodu (nadmierne spożycie soli kuchennej)

  • wzrost nadciśnienia
  • powstawanie kamieni nerkowych
  • obrzęki

Skutki niedoboru sodu

  • zaburzenia nerwowe
  • nasilone oddawanie moczu
  • skurcze mięśni
  • spadek ciśnienia krwi
  • wydalanie z moczem potasu (który musi zostać uzupełniony)

➡️Osoby z nadciśnieniem i chorym serem powinny unikać nadmiaru sodu (soli kuchennej).

Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked