Naleśniki z warzywami carry

Z serii obiady bezmięsne…

Naleśniki z warzywami….Smaczny i wartościowy posiłek… U mnie w wersji bez nabiału, bez glutenu i bez cukru ❤️

Potrzebujemy:

  • Naleśniki około 10 szt. (jak zrobić zerknij TU).
  • 1-2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • dwie garście fasolki szparagowej ugotowanej – opcjonalnie
  • przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Kawałek sera – u mnie ser wegański (na bazie oleju kokosowego) , ale może być też dobrej jakości ser kozi lub ser żółty, który zrobimy sami z mleka wiejskiego niepasteryzowanego.
  • Pół łyżeczki startego imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki carry
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Smażymy naleśniki – przepis poniżej 👇
  • Wszystkie warzywa wkładamy do miksera tj. cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera, pora, czosnek, dodajemy przyprawy tj. imbir, kurkumę, carry, sól i pieprz, wszystko razem miksujemy, (nie na miazgę), można oczywiście wszystko tradycyjnie zetrzeć na tarce, ale tak jest po prostu szybciej.
  • W garnku rozgrzewamy masło klarowane, wsypujemy warzywa i podsmażamy delikatnie, gdy zaczną przywierać do dna, podlewamy delikatnie wodą i dusimy do miękkości. Dodajemy fasolkę szparagową, mieszamy, dosmaczamy i farsz mamy gotowy.
  • Na usmażone wcześniej naleśniki, układamy farsz warzywny, zawijamy w dowolny kształt, układamy w brytfance, następnie smarujemy obficie przecierem pomidorowym, posypujemy serem, zapiekamy do zarumienienia około 20 minut w temp. 180 C
  • Podajemy oprószone czarnym pieprzem i skropione oliwą z oliwek .

Jakie naleśniki preferujesz ?





Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked