Zdrowa i wspaniała

Naleśniki z warzywami

Z serii obiady bezmięsne…naleśniki pełne warzyw… marchewki, cukinii, pietruszki, fasolki szparagowej, brokuła, pomidora, cebuli, czosnku…

Potrzebujemy:

  • Naleśniki około 10 szt. (jak zrobić zerknij TU).
  • Dwie garście fasolki szparagowej
  • kawałek brokuła
  • 1 duża cebula 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół cukinii średniej 
  • około 200 ml przecieru pomidorowego + 10 łyżek na wierzch naleśnika.
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Kawałek sera żółtego (u mnie własnej produkcji, zaznaczam to, ponieważ osobiście nie jem sera sklepowego, chyba że znajdę dobry skład i pewne źródło).
  • Lubczyk
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej 
  • szczypta papryki wędzonej 
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Do garnuszka wkładamy fasolkę szparagową i kawałek brokuła, delikatnie solimy, gotujemy razem do miękkości.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy startą na dużych oczkach marchew, pietruszkę, cukinię, przyprawiamy bazylią, czosnkiem, solą i pieprzem, dusimy chwilę do miękkości, dodajemy ugotowaną fasolę i brokuła, przecier pomidorowy, doprawiamy papryką i ewentualnie solą.
  • Na usmażone naleśniki nakładamy farsz, posypujemy startym serem żółtym, składamy.
  • Na każdy naleśnik kładziemy łyżkę przecieru pomidorowego lub sosu pomidorowego posypujemy żółtym serem, zapiekamy w piekarniku w temp. 200 C około 35 min.





Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked