Bułeczki migdałowo-lniane

Jeśli z jakiegokolwiek powodu nie możesz jeść glutenu lub spożywać większej ilości węglowodanów to te bułeczki są dla ciebie:) Bardzo szybkie w wykonaniu, proste składniki i do tego wartość odżywcza bardzo fajna. A najważniejsze jest to, że są naprawdę smaczne! Z przepisu wychodzi około 5/6 bułeczek, ja zazwyczaj robię z dwóch porcji, większą ilość przechowuje w lodówce.

Bułeczki migdałowo-lniane – przepis na około 5 bułeczek

Potrzebujemy:

  • 50 g mąki migdałowej
  • 20 g mąki lnianej
  • 4 jajka
  • sól Kłodawska
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Przygotowanie:

  • Do miski wkładamy wszystkie składniki, wymieszamy.
  • Gotowe ciasto ( jest lejące) napełniamy formy na bułeczki (u mnie formy na mufiny, ale możemy użyć każdych innych małych foremek na bułki.
  • Pieczemy około 30 minut w 180 C.
  • Bułeczki muszą dokładnie wystygnąć, aby bezproblemowo wyciągnąć je z foremki. U mnie najlepiej papierek odchodzi na drugi dzień. Najlepiej zdejmuje się własnoręcznie zrobione papierki z papieru do pieczenia.
  • Większą ilość przechowujemy w lodówce.
  • Idealne na śniadanie w towarzystwie awokado, jajek i świeżych warzyw.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked