Kotlety z soczewicy

Z serii obiady bezmięsne… Kotlety z soczewicy, które możemy zrobić z ryżem, kasza gryczaną lub jaglaną, z każdą wychodzą super. Idealne na obiad lub jako przekąska do pracy czy na wycieczkę. 😋

Kotlety z soczewicy

Potrzebujemy :

  • Około 250 g ugotowanego ryżu, kaszy gryczanej lub kaszy jaglanej – może być pozostałość z wcześniejszego obiadu 🙂
  • Około 200 g ugotowanej soczewicy
  • 4-5 łyżek słonecznika (najlepiej wcześniej wymoczonego, ok 2 godz.)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1-2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego naturalnie fermentowanego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Pół łyżeczki majeranku
  • Pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • Sól i pieprz


Przygotowanie :

  • Do miski wkładamy wszystkie składniki, soczewice, ryż, słonecznik, mąkę, płatki, sos sojowy, miód, ścieramy na małych oczkach cebulę (jedną dużą lub dwie małe), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wszystko, mieszamy, połowę masy rozdrabniamy blenderem, aby kotlety fajnie się sklejały.
  • Łączymy obie masy, wyrabiamy ręką, dosmaczamy solą w razie konieczności.
  • Z masy Formujemy większe kotlety, układamy na papierze do pieczenia.
  • Pieczemy około 30-35 min w temp. 180
  • Podajemy w towarzystwie sosów np. sos pomidorowy, sos grzybowy i oczywiście z dużą ilością surówek. Idealnie do kotletów z soczewicy, pasuje surówka z czerwonej kapusty lub surówka z kiszonej kapusty i mango , u nas również często w towarzystwie fasoli adzuki 🙂
  • Smacznego!



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked