Sałatka z kaszą pęczak ,burakiem i tuńczykiem

Prosta, szybka i pożywna sałatka z kaszą pęczak, burakiem i tuńczykiem, idealna na kolację lub obiad.

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka pęczaku (1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody. W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła).
  • 2 garści rukoli 
  • 2 garści roszponki 
  • 1 słoik kukurydzy (370 g)
  • 3 buraki upieczone (buraki myjemy, razem ze skórką wkładamy do małej brytfanki, pieczemy ok. 60-90 min, w zależności od wielkości buraka).
  • 1 tuńczyk ze słoika (ok. 200 g)
  • Kiełki lucerny (garść)
  • 1 cebulka czerwona
  • olej lniany.
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Pęczak gotujemy i studzimy. 
  • Do szklanej miski wkładamy sałatę, rukolę i roszponkę, dodajemy kaszę, pokrojone grubą kostkę buraki, kiełki, cebulkę w piórka, odcedzoną kukurydzę, tuńczyka.
  • Sałatkę skraplamy olejem lnianym, mieszamy, dosmaczamy solą i pieprzem.
Sałatka z buraczkiem i tuńczykiem



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked