Witamina D

Witamina D (Kalcyferol) – witamina słońca

Funkcje witaminy D

  • niezbędna do funkcjonowania układu kostnego (utrzymuje siłę kości i stabilności szkieletu)
  • niezbędna do produkcji hormonów 
  • zapewnia zdrowe nerwy, optymizm, dobre samopoczucie.
  • reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową (przyswajanie wapnia)
  • Witamina D jest przyjmowana nie tylko zewnętrznie, ale również produkowana jest przez organizm ludzki, w komórkach skóry, pod wpływem słońca.

Źródła witaminy D

  • olej z ryb (tran).
  • łosoś
  • makrela
  • śledź
  • żółtko
  • mleko 
  • sery
  • masło
  • wątroba

Skutki niedoboru witaminy D 

  • krzywica u dzieci i niemowląt
  • U dorosłych, kobiet karmiących, po menopauzie może wystąpić odwapnienie i zmiękczenie kości.
  • próchnica zębów
  • choroby dziąseł i przyzębia
  • osłabienie mięśni
  • krótkowzroczność
  • zaburzenia snu
  • zaburzenia nerwicowe
  • ogólne rozdrażnienie
  • pesymistyczny stosunek do życia, depresja

Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat  / Akademia dietetyki




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked