Kimchi z białej kapusty (po polsku)

Uwielbiam kiszonki, dlatego bardzo lubię eksperymentować i kisić różne warzywa. Wersja kimchi w uproszczonej wersji jest po prostu pyszna 🙂 Szybka do wykonania i intensywna w smaku to coś, co bardzo lubię — u mnie to już uzależnienie:O)

Ponadto takie kimchi, jak i inne kiszonki, mają wspaniałe właściwości probiotyczne, regulujące florę jelitową, poza tym działają przeciwzapalnie i obniżają poziom cholesterolu. Dlatego warto po nie sięgać każdego dnia.

Kimchi z białej kapusty

Potrzebujemy:

  • Około 1 kg kapusty białej poszatkowanej
  • 4 łyżki soli kłodawskiej
  • 2 marchewki
  • 1 biała rzepa

Sos kimczi:

  • 1, 5 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki płatków papryki 🌶 chili – dopasować do własnej lubianej ostrości
  • 2 łyżeczki papryki 🌶 słodkiej
  • 2-3 cm startego imbiru
  • około 8 ząbków czosnku (lub więcej)
  • 100 ml sosu rybnego – dla chętnych jeśli lubicie:).Spokojnie można pominąć.

Przygotowanie sosu:

  • Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy mąkę ryżową, łyżeczkę cukru, mieszamy do zagotowania, tworząc kleik ryżowy.
  • Gotowy kleik odstawiamy do ostudzenia.
  • Do schłodzonego kleiku, dodajemy paprykę słodką, paprykę płatki chili, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie sos rybny.
  • Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowanie :

  • Poszatkowaną kapustę, zasypujemy solą, odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny.
  • Następnie kapustę dokładnie płuczemy, odciskamy w rękach, przekładamy do miski.
  • Marchewkę oczyszczamy, kroimy w słupki lub cienkie paski -idealnie do tego pasuje wykorzystanie obieraczki do ziemniaków. Możemy oczywiście tylko zetrzeć na dużych oczkach.
  • Rzepę oczyszczamy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach.
  • Do odciśniętej kapusty, dodajemy, marchewkę, rzepę, sos ryżowy, dokładnie łączymy składniki, mieszając ręcznie. Najlepiej nałożyć tu rękawiczki jednorazowe.
  • Gotowe kimchi przekładamy do dużego słoika, zostawiamy w ciepłym miejscu na około 3-4 dni (do momentu ukiszenia) np. Na blacie w kuchni. Czasami kapusta potrzebuje więcej czasu np. 5-6 dni, aby się ukisić, to też jest ok. następnie taki słój wstawiamy do lodówki i przechowujemy 3 – 4 tygodnie.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked