Rozgrzewająca moc zupy

Zupa ogórkowa na kurczaku

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Potrzebujemy:

  • Kawałek kury lub indyka z chowu ekologicznego, od rolnika.
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  •  kawałek selera
  •  kawałek pora
  • 5 ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • lubczyk, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  •  Do garnka wkładam kawałek kury, zalewam ok,1,5-2  litra wody, wrzucam liść laurowy i ziele angielskie, gotuje 15 min, zbieram szumowinę.
  • Na średniej tartce ścieram warzywa, marchew, pietruszkę, selera (lub kroję warzywa w słupki), następnie kroję w kostkę ziemniaki, pora, czosnek, wszystko to wrzucamy do wywaru, dodajemy sól, gotujemy do miękkości.
  • Kiszone ogórki ścieramy na małych oczkach, wkładamy do małego rondelka i gotujemy w soku z ogórków ok. 10 min, dodaję do zupki, gotuje jeszcze z 5 min, dosmaczam solą pieprzem i czosnkiem.
  • Podaje ze śmietaną z nerkowców i świeżym koperkiem lub śmietaną zwierzęcą, ale tylko taką prawdziwą wiejską od rolnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.