Sok z pomarańczy, marchewki i imbiru.

Z serii świeże zdrowe soki…

Potrzebujemy:

  • 2 pomarańcze
  • 2 marchewki
  • Kawalek imbiru

Przygotowanie :

  • Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.

Krótko i ich wspaniałości…

Pomarańcze

  • Źródło witaminy A, E, C (100 gramach pomarańczy jest aż 50 mg witaminy C), witamin z grupy B( B1, B3, B6,) P.
  • Bogactwo kwasu foliowego, beta-karotenu oraz minerałów: wapń(
    Dwie pomarańcze zawierają tyle samo wapnia, ile szklanka mleka) selen, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor i magnez.
  • Źródło  fitozwiązków, bioflawonoidów, błonnika pokarmowego, kwasów organicznych, olejków eterycznych i terpenów (związków działających bakteriobójczo i antywirusowo).
  • Witamina C wzmacnia organizm, chroni przed chorobami nowotworowymi, dba o serce i kontroluje ciśnienie krwi.
  • Witaminy B pozytywnie wpływają na włosy i skórę, wspierają układ nerwowy.
  • Zawarty w nich potas wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca a także
    reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz czynności mięśni i nerwów. 
  • Pomarańcze bogate są w błonnik, który wspomaga przemianę materii oraz chroni przed chorobami krążenia.
  • Naturalne lekarstwo na szkorbut.

Marchewka

  • Kopalnia witaminy A, w postaci jej prowitamin, czyli beta, alfa karotenu i innych karotenoidów.
  • Źródło witaminy C, witamin z grupy B (kwasu foliowego -> B9, B1, B2, B3, B5, B6), witaminy K1 oraz składników mineralnych — magnezu, fosforu, potasu, sodu, miedzi oraz manganu.
  • Marchewka wspiera układ nerwowy
  • Wspomaga pamięć i koncentrację
  • Pomaga w utrzymaniu w dobrej kondycji, włosy, skórę i paznokcie.
  • Wspomaga wzrok
  • Redukuje objawy starzenia się
  • Oczyszcza organizm
  • Pobudza do działania, odtruwa i krzepi wszystkie układy organizmu.
  • Wzmacnia naszą odporność
  • Dba o układ krwionośny i obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Imbir

  • Naturalny antybiotyk
  • Wspaniale rozgrzewa cały nasz organizm.
  • Właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze.
  • Pobudza wytwarzanie soków trawiennych.
  • Zwalcza wysoki poziom cholesterolu.
  • Ma silne właściwości odkażające.
  • Poprawia apetyt, łagodzi mdłości.
  • Jest bogaty w substancje przeciwzapalne, pomaga w bólach stawów.
  • Leczy przeziębienie – warto dodawać imbir do świeżo wyciskanych soków to BOMBA WITAMINOWA + NATURALNY ANTYBIOTYK
  • Pomaga zwalczać migreny.
  • Zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne, przez co działa przeciwobrzękowo.

Uwaga POMARAŃCZE!

Pamiętaj ! 

Wszystkie owoce sprowadzane (ale nie tylko) są opryskane substancjami, które mają za zadanie przedłużyć trwałość owoców tak, aby wytrzymały transport i zachować ich apetyczny wygląd oraz zapach. Najgorsze jest jednak to, że producenci nigdzie nie umieszczają informacji czym potraktowali pomarańcze, grejpfruty czy jabłka. Dopiero na małych etykietach, naklejanych na skrzynkach bądź plastikowych siatkach na cytrusy, możemy znaleźć informację o stosowaniu np. imazalilu (silnie toksyczny środek grzybobójczy. Może powodować nowotwory i bezpłodność, uszkadza układ nerwowy).

Podstawową czynnością, jaką powinniśmy wykonać przed zjedzeniem owoców (w tym przede wszystkim cytrusów!), jest ich dokładne umycie. Niestety sama woda tutaj nie wystarczy, ponieważ stosowane substancje mają najczęściej formę oleistą i bardzo trudno je usunąć.

Jak skutecznie myć owoce?

  • Nalej do miski wodę.
  • Wsyp 1 łyżkę sody. 
  • Wlej pół szklanki octu.
  • Włóż owoce na około godzinę. 
  • Wyszoruj owoce pod bieżącą wodą.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked