Carpaccio z buraka świetna przekąska lub lekka kolacja.
Potrzebujemy:
3 buraki (upieczone lub ugotowane)
1 garść rukoli i 1 garść roszponki
1 garść pestek dyni
1 garść słonecznika
50 g sera ( feta, ser kozi lub roślinny – roślinna alternatywa dla sera to ser z pestek słonecznika- SERYO.
2 łyżki oliwy
1-2 łyżki octu jabłkowego lub sok z połowy cytryny
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Buraki obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry. Umytą i osuszoną sałatę rozłożyć na talerzu, a na sałacie ułożyć cienkie plasterki buraka.
Pestki dyni i słonecznika podprażyć na suchej patelni.
Na buraka rozkruszyć ser, posypać dynią i słonecznikiem.
W kubeczku mieszamy oliwę, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Polewamy carpaccio.
SER Z PESTEK SŁONECZNIKA SERYO – Skład ( pestki słonecznika, olej słonecznikowy nierafinowany, mąka kokosowa, sok z cytryny, woda, sól morska, suszone pomidory, chili, oregano).
Kobieta i dziewczynka, matka, siostra, żona, pasjonatka zdrowego odżywiania, dietetyk, miłośniczka NATURY i ekologii, fajna babka, która nie zawsze wszystko wie, ale zawsze chce wiedzieć więcej :) Marzycielka, ale stąpająca twardo po ziemi... Bolesne doświadczenia nauczyły mnie kochać, najbardziej jak się da, wybaczać krzywdy i cieszyć się z każdego dnia jakby to miał być dzień ostatni, cieszyć się każdą mi bliską osobą tu i teraz…Zadowolona z życia, mimo potknięć... Pamiętajmy sami piszemy sobie scenariusz życia – uważaj, o czym marzysz…Bo marzenia się spełniają…