Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka świetna przekąska lub lekka kolacja.

Potrzebujemy:

  • 3 buraki (upieczone lub ugotowane)
  • 1 garść rukoli i 1 garść roszponki
  • 1 garść pestek dyni
  • 1 garść słonecznika
  • 50 g sera ( feta, ser kozi lub roślinny – roślinna alternatywa dla sera to ser z pestek słonecznika- SERYO.
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego lub sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Buraki obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry. 
    Umytą i osuszoną sałatę rozłożyć na talerzu, a na sałacie ułożyć cienkie plasterki buraka.
  • Pestki dyni i słonecznika podprażyć na suchej patelni.
  • Na buraka rozkruszyć ser, posypać dynią i słonecznikiem.
  • W kubeczku mieszamy oliwę, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Polewamy carpaccio.
SER Z PESTEK SŁONECZNIKA SERYO – Skład ( pestki słonecznika, olej słonecznikowy nierafinowany, mąka kokosowa, sok z cytryny, woda, sól morska, suszone pomidory, chili, oregano).




Carpaccio z buraka



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked