Carpaccio z buraka świetna przekąska lub lekka kolacja.
Potrzebujemy:
- 3 buraki (upieczone lub ugotowane)
- 1 garść rukoli i 1 garść roszponki
- 1 garść pestek dyni
- 1 garść słonecznika
- 50 g sera ( feta, ser kozi lub roślinny – roślinna alternatywa dla sera to ser z pestek słonecznika- SERYO.
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki octu jabłkowego lub sok z połowy cytryny
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Buraki obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry.
Umytą i osuszoną sałatę rozłożyć na talerzu, a na sałacie ułożyć cienkie plasterki buraka. - Pestki dyni i słonecznika podprażyć na suchej patelni.
- Na buraka rozkruszyć ser, posypać dynią i słonecznikiem.
- W kubeczku mieszamy oliwę, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Polewamy carpaccio.

