Dorsz z fasolką i ryż carry- szybki zdrowy obiad

Z serii obiady bezmięsne…

Dorsz panierowany w ciecierzycy z fasolką 

  • Dorsz- ilość według gustu
  • mąka  z ciecierzycy
  • 1 jajko
  • fasolka żółta lub zielona
  • ryż basmati (do ryżu: pół łyżeczki carry i pół łyżeczki kurkumy, oliwa)
  • Olej kokosowy.
  • Oregano, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • Dorsza kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy, posypujemy delikatnie oregano, moczymy w rozmąconym jajku i obtaczamy w mące z ciecierzycy.
  • Smażymy na oleju kokosowym na złoty kolor.
  • W garnuszku gotujemy wodę, dodajemy sól, wrzucamy fasolkę, gotujemy do miękkości.
  • Gotujemy ryż (jak ugotować zerknij TU), 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. Do gotowego ryżu dodajemy pół łyżeczki carry i pół łyżeczki kurkumy, 1-2 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy.
  • Podajemy z fasolką, ryżem i surówką np. z czerwonej kapusty.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked