Zupa kwaśnica w zdrowszej wersji

Kapusta to cudowne warzywo, które w moim domu jest w codziennym menu, uwielbiam ją w każdej postaci czy to surowej, kiszonej czy gotowanej, oczywiście najwięcej jej korzyści zdrowotnych uzyskamy nie poddając ją obróbce cieplnej. Kwaśnica to zupa na bazie kiszonej kapusty, tradycyjna kwaśnica jest dość ciężką zupą, do której dodaje się ziemniaki , smażony boczek z cebulą, i choć bardzo mi smakowała, to niestety nie czułam się po niej za dobrze, dlatego ja robię ją troszkę inaczej, przez co jest bardziej strawna a tak samo pyszna i rozgrzewająca.

Kwaśnica

Potrzebujemy:

  • Połowa kaczki wiejskiej (nie z marketu!) Kaczka jest bardzo zdrowym drobiem i jest tłusta, dlatego idealnie pasuje na kwaśnice.
  • kapusta kiszona – dużo 3-4 garście, ilość dostosować do gęstości zupy.
  • około 5 marchewek
  • około 3 pietruszki
  • Kawałek selera
  • Por średni
  • 3-4 cebule
  • około 4-5 ząbków czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki lubczyku
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • W dużym garnku umieszczamy oczyszczoną, umytą kaczkę, zalewamy około 2 litrami wody, gotujemy, na początku pilnujemy wywaru, gdy tylko zbiorą się szumowiny z kaczki, zbieramy, wyrzucamy, następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu około 20 min.
  • Marchewkę, pietruszkę, seler, myjemy, obieramy, kroimy w słupki dodajemy do wywaru, kroimy w grubą kostkę cebulę, pora, dodajemy do wywaru. Kapustę kiszoną szatkujemy, dodajemy taką ilość, aby zupa była gęsta, posypujemy lubczykiem i kminkiem. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 min.
  • Po tym czasie wyjmujemy kaczkę z zupy, oskubujemy mięso kaczki i wrzucamy do zupy, dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek ,dosmaczamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 5 min, dodajemy przeciśnięty czosnek (1-2 ząbki). Posypujemy świeżym koperkiem.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked